Foto: Frederic J. Brown / AFP / Profimedia

Britanski pevač Sem Smit, koji se ranije deklarisao kao rodno neutralna osoba - te ga u nastavku teksta oslovljavamo sa zamenicama "oni / ono" - i Kim Petras, nemačka trans pevačica, sinoć su na dodeli Gremi nagrada osvojili trofej za najbolji pop duo performans za svoju hit pesmu "Unholy".

Nagradu su dobili za svoju hit pesmu „Unholy“.

PROČITAJTE JOŠ

Smitova nagrada bila je njihov prvi Gremi od 2015. godine, kada su osvojili četiri trofeja, uključujući i najboljeg novog izvođača te godine.

Ipak, Smit su pustili Petras da uzme mikrofon kako bi obeležila svoje istorijsko dostignuće.

„Sem su ljubazno želeli da prihvatim ovu nagradu jer sam prva transrodna žena koja je osvojila Gremi“, rekla je pevačica nemačkog porekla.

U svom govoru se zahvalila i pokojnoj transrodnoj pop umetnici Sofi što je „otvorila vrata” za trans umetnike u muzičkoj industriji, ali se zahvalila i Madoni, kraljici pop muzike, „za borbu za LGBTQ+ prava”. Govor je završila tako što je nagradu posvetila svojoj majci.

„Odrasla sam u malom gradu u Nemačkoj i moja majka mi je verovala da sam devojčica. Ne bih bila ovde bez nje i njene podrške“, rekla je ona.

Duo je kasnije izveo svoju pesmu na sceni, a najavila ih je upravo Madona.

„Ako vas nazovu šokantnom, skandaloznom, problematičnom, provokativnom ili opasnom, sigurno ste na dobrom putu“, rekla je Madona.

BONUS VIDEO: Madona: Pop ikona koja se upisala u Ginisovu knjigu rekorda