Lejdi Gaga, Šon Pen, Madona i Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV/SPUTNIK/KREMLIN/B4859 / Avalon / Profimedia/UPI / Alamy / Alamy / Profimedia/Twitter/LadyGaga

Rusija je zabranila američkim glumcima Šonu Penu i Benu Stileru ulazak u zemlju, saopštilo je juče rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Holivudske zvezde su se našle na spisku od 25 američkih državljana koji su dodati na „crnu listu” kao odgovor na nove lične sankcije Vašingtona protiv Rusa.

Na spisku su i pojedini članovi američkog Kongresa, visoki zvaničnici, predstavnici poslovne i stručne zajednice, kao i ličnosti iz sveta kulture.

PROČITAJTE JOŠ

Ben Stiler i Šon Pen otvoreno su pokazali protivljenje ruskom napadu na Ukrajinu i pružili podršku Kijevu.

Stiler je nedavno boravio u Ukrajini gde se sastao sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, dok je Pen, koji je snimao u toj zemlji u vreme kada je počeo rat, dao niz izjava u kojima podržava Kijev i izražava uverenje u pobedu Ukrajine.

Njih dvojica nisu jedine holivudske zvezde kojima je ulazak u Rusiju zabranjen, ali jesu nove zvezde koje su zabranjene tek od početka rata.

Primera radi, pevačica Lejdi Gaga zabranjena je u Rusiji još od davne 2012. godine.

Gaga je tokom 2012. godine, u okviru svoje turneje „Born This Way“, organizovala koncert u Moskvi. Tada je u planu bio kontroverzni ruski zakon koji zabranjuje „promociju homoseksualizma“, zbog čega je pevačica bila upozorena da bi, kao osoba koja podržava LGBT zajednicu, mogla da bude uhapšena.

Ceo Gagin album istog imena – „Born This Way“ – zapravo je posvećen LGBT zajednici, a naslovna numera u sebi sadrži stihove „Nije važno da si li si bi, gej, lezbejka, trans, jer si rođen na ovaj način.“

Pri dolasku u Moskvu, tačnije, tokom nastupa, Gaga se obratila publici i tražeći ruskim vlastima da je uhapse.

„Kada sam trebala da krenem u Moskvu, rekli su mi da bih mogla da budem uhpšena. Uhapsite me! Nije me briga. Moskvo, da li bi pristala da te uhapse zbog slobode?“, obratila se Gaga svojim fanovima na koncertu.

„Zovem se Lejdi Gaga, imam 26 godina i dolazim iz Njujorka. Verujem da muškarci i žene zaslužuju da vole jedni druge podjednako. Uhapsi me, Rusijo, mene nije briga“, dodala je ona.

Gaga i Madona su naredne godine bile pod istragom zbog toga što su došle u Rusiju sa pogrešnim vizama. Osim vize, izveštaji spekulišu da je pravi problem sa pojavljivanjem Gage i Madone u Rusiji to što su obe otvoreno govorile o pravima homoseksualaca na sceni. Vitalij Milonov, političar koji je napisao zakon o zabrani gej propagande, predvodio je napore da se pevačice kazne.

Gaga je tada na sceni rekla i – „Rusija je večeras moja kuća, a u mojoj kući možete biti gej“.

Po povratku u SAD, kada su medijski natpisi glasili „Majka čudovište protiv Majke Rusije“ – kako se u slengu nazivaju Gaga i Rusija, pevačica se ponovo oglasila na Tviteru.

„Zašto me niste uhapsili kada ste imali priliku? Jer niste želeli da odgovarate svetu“, napisala je Gaga na Tviteru.

U sledećem Tviteru, Lejdi Gaga je nazvala rusku Vladu „kriminalnom.“

Gaga i Madona su od tada dobile trajnu zabranu u Rusiji, a pored toga što ne mogu da kroče na rusko tlo, njihove pesme su zabranjene i na radio stanicama. Takođe, nemoguće je slušati njihove pesme na Jutjubu, s obzirom na to da su njihovi zvanični kanali u toj državi blokirani.

Interesantno je i to da je Lejdi Gaga tokom 2009. godine već jednom bila uhapšena u Moskvi. Policija je tada mislila da je reč o ruskoj prostitutki, s obzirom na to da je Gaga polugola pozirala na Crvenom trgu, godinu dana nakon što se proslavila.

U Rusiji je takođe zabranjen i kontroverzni pevač Merilin Menson, sada optužen za silovanje više devojaka. Zvanična Moskva ga je nazvala satanistom, zbog čega mu je zabranjen ulaz u tu zemlju.

Istu sudbinu dele i pop zvezda Džastin Biber i Arijana Grande. Arijana Grande je baš poput Lejdi Gage i Madone zabranjena jer u svojim pesmama „promoviše homoseksualno ponašanje“, a Biber je zabranjen zbog navodne upotrebe nelegalnih supstanci, odnosno, hašiša.

BONUS VIDEO: Stefan Slavković: Ukrajinci su uvereni u pobedu

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar