Foto: Hladno pivo/Promo

Jedan od najpopularnijih bendova na području bivše Jugoslavije je toliko deo naše svakodnevice da se često dešava da ljudi na cover-svirkama kažu jedan drugom „hej, pa ovo je evergrin rok hit“, a druga osoba odgovori „naravno, Hladno pivo!“. Postali su deo kolektvnog nesvesnog, što znači da su već ušli u legendu.

Pročitajte još:

A počelo je pre 34 godine, u Zagrebu, s pank korenima. Vremenom, ublažavali su stil i postajali klasični rokeri. Ali, samo u gitari. U duši su i dalje borci za pravdu, i oni koji ismejavaju običaje društva koji su vredni ismejavanja. Kao što kaže jedna stara izreka „oni iznerviraju sve one koji zaslužuju da budu iznervirani“ – dakle, lakmus-papir društva. Preziru nacionalizam,
primitivizam, uskogrudost i malograđanštinu. Jedan komentar kaže: „Hladno pivo zbog kritičnog stava prema vladajućem ustroju društva, u svom stvaralaštvu često ismejava lokalne društvene običaje i uvrežene norme ljudskog ponašanja”. Uz veselu muziku i malo besa i nostalgije.

Za 22 godine imali su svega osam studijskih albuma, što znači da studiju pristupaju studiozno. Ali, zato su njihovi hitovi himne. Tokom 90-ih, kada je postojala svojevrsna „gvozdena zavesa“ između Srbije i Hrvatske, scene su rasle paralelno i jedni nisu znali za druge. Kada se zavesa digla, ljubitelji Goblina iz Srbije našli su svoj omiljeni „ijekavski“ bend.

Oni su dečaci od 50 godina u bermudama, s jakim gitarama u rukama. Dolaze na Main stage već kao legende, da nam otpevaju svoje rok-himne i promovišu najnoviji singl u kome im gostuje niko drugi nego još jedna legenda – ali ovaj put legenda jugoslovenskih šlagera – Sanja Doležal iz Novih Fosila – „Carpe Diem“. To mogu samo istinski pank-rokeri.

Tekst: Žikica Milošević

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)