Belgrade Beer Fest 2021 Bir Fest Goran Bregovic
Goran Bregović, Bijelo dugme Muzički festival Belgrade Beer fest 2021, Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Goran Bregović bio je gost 108. izdanja magazina pop kulture kod voditelja Emila Tedešija, na radiju Yammat FM, gde se dotakao mnogih tema o kojima do sada nije govorio javno.

Bregović, kao jedan od najuspešnijih muzičara na ovim prostorima, odgovorio je na uvodno pitanje da li se umorio od rokenrola.

„Nisam ja bio umoran od rokenrola, ja sam bio umoran od toga da budem Goran Bregović. Sve ono što sanjaš, da si bogat i da te sve ribe hoće, nakon nekoliko godina ti dosadi. Pogotovo kad se Jugoslavija raspala. Svirao sam pred rat u Sremskoj Mitrovici, tamo su srpske zastave bile po dubini dvorane, posle u Vukovaru, isto zastave… Ima i po drugim mestima okupljanja za zastave, nije rokenrol za to“, rekao je Bregović.

Na pitanje oseća li se odgovornim što je bio deo jugoslovenske elite, a nije mogao da spasi Jugoslaviju, Bregović je odgovorio:

PROČITAJTE JOŠ

„U tom smislu u kojem sam ja bio Jugosloven, bili smo svi. Šta je zapravo Jugoslavija? Svako ko je imao rođaka u Beogradu, Skoplju ili Splitu, bio je Jugosloven. Hteo sam da zadržim prijateljstva. Ne mislim da je trebalo da ja spasavam Jugoslaviju, niti je Jugoslaviji bilo spasa, ali na tom emotivnom planu, ja sam još uvek tu“, prenosi Tportal.hr.

Bregović je prokomentarisao i film „Toma“, Dragana Bjelogrlića, koji je, kako smatra, podsetnik na to ko smo.

Foto:Projekat „Toma“/Aleksandar Letić

PROČITAJTE JOŠ

„Ima neku kič toplinu koja nedostaje. Ova generacija, svi imaju neke nove salone koje su uredili, a zapravo u kuhinji nam i dalje smrdi na kiseli kupus“, prokomentarisao je.

Upitan o nadahnuću koje dobija iz folk muzike, te da li je on taj koji je uveo folk u rok, Bregović odgovara:

„Ti ne možeš izbeći svoj folklor. Čovek je imao muziku pre nego što je znao da govori, pre nego što je znao za religiju, a kamoli politiku. Mene sasvim dobro razumeju i na Islandu i u Sibiru. Rok je za mene samo odeća – ovo što danas radim nije ništa manje rokenrol nego ovo pre.“

Bonus video

Nastup Bijelog dugmeta na Beer Festu

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)