Žarko Laušević Foto:Vesna Lalić/Screenshot

Po mnogim ulogama naših glumaca stvorili smo sliku o istorijkim ličnostima čije su likove tumačili u filmovima i serijama.

U filmu i seriji „Kralj“ čije je snimanje počelo 28. maja na Belom dvoru, po romanu Vuka Draškovića „Aleksandar od Jugoslavije“ lik kralja Aleksandra I Karađorđevića tumači glumac Ljubomir Bulajić, koji dosta fizički podseća na kralja.  Glumac je do sada imao prilike da tumači i druge istorijske ličnosti, ali nema sumnje da će mu upravo ova uloga obeležiti karijeru. Dok će njegovu suprugu kraljicu Mariju Karađorćević igrati Tamara Aleksić.

 

Kroz ovo veliko ostvarenje reditelja Zdravka Šotre prikazaće se brojne činjenice, informacije i događaji o kojima se malo zna. Inače za ovaj projekat je okupljeno preko 100 glumaca, među kojima su i Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifinović i drugi.

Miodrag Krstović i Ljubomir Bulajić danas na snimanju serije „Kralj“/Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Kroz ovo veliko ostvarenje reditelja Zdravka Šotre prikazaće se brojne činjenice, informacije i događaji o kojima se malo zna. Inače za ovaj projekat je okupljeno preko 100 glumaca, među kojima su i Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifinović i drugi.

Ljubomir Bulajić i Kralj Aleksandar Karađorđević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs/Wikipedia

Inače za ovaj projekat je okupljeno preko 100 glumaca, među kojima su i Branislav Lečić, Žarko Laušević, Sergej Trifinović i drugi.

U seriji „Nemanjići-rađanje kraljevine“, uloga prvog srpskog kralja Stefana Prvovenčanog poverena je glumcu Vojinu Ćetkoviću koji ju je na najbolji mogući način izneo. Vojin je nakon što mu je dodeljena ova uloga, isticao da mu je velika čast što je uloga Stefana Nemanjića dodeljena upravo njemu.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Prikazuje

U filmu „Boj na Kosovu“ dočarani su brojni istorijski likovi, a radnja prikazuje događaje pre, za vreme i nakon Kosovke bitke. Glumac Žarko Laušević ostvario je jednu od najzapaženijih uloga tumačeći lik Miloša Obelića. U ostalim ulogama našli su se Miloš Žutić kao knez Lazar Hrebeljanović, Gorica Popović kao kneginja Milica Hrebeljanović, Voja Brajović kao Vuk Branković i mnogi drugi.

Serija „Vuk Karadžić“ snimnjena je 1987. godine, povodom 200-godišnjice Vukovog rođenja. Radnja serije prati život i rad srpskog prosvetitelja, kao i srpsku nacionalnu i kulturnu revoluciju tokom 19. veka. Uloga reformatora srpskog jezika dodeljena je glumcu Predragu Mikiju Manojloviću. Druga zapežena uloga pripala je Marku Nikoliću koji je igrao Vožda Karađorđa Petrovića.

Foto: Printscreen/YouTube/Serbo Media

Televizijska serija iz 1995. godine „Kraj dinastije Obrenović“ prati politička dešavanja u Srbiji od 1899. godine do majskog prevrata, 29. maja 1903. godine kada su kralj Aleksandar Obrenović i kraljica Draga Obrenović Mašin ubijeni. U glavnim ulogama kralja i kraljice našli su se Tihomir Tika Stanić i njegova koleginica Ljiljana Blagojević. Za snimanje ove serije korišćeni su pouzdani istorijski izvori, što je i opravdalo njen kvalitet.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS Kulturno-umetnički program – Zvanični kanal

Jugoslovenski filn „Banović Strahinja“ nastao je motivima istoimene narodne pesme. Ono što nije tipično za ovaj film, je to što se u glavnoj ulozi našao italijanski glumac Franko Nero koji je i odigrao ulogu Banović Strahinje. Legendarni Dragan Nikolić igrao je lik Kesedži Alije, i za ovu ulogu je bio nagrađen „Zlatnom palmom“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.