Bane Mojićević, Milica Todorović, Dušan Svilar, Amar Gile Jašarspahić i Mahir Mulalić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Časlav Vukojičić/Goran Srdanov/Nova.rs/ATA Images

Takmičenje "Zvezde Granda" postoji skoro 20 godina, a za to vreme iznedrilo je mnoge pevače, od kojih su neki danas najangažovaniji na Balkanu. Neki od njih su postali zvezde iako u takmičenju nisu pobedili, ali bilo je i pobednika koji su napravili zavidne karijere, dok su drugi ipak rešili da se sklone od svetala reflektora, ali su postigli uspeh u drugim oblastima.

Prvi pobednik „Zvezda Granda“ bio je Branislav Mojićević, koji je tada bio gimnazijalac.
Snimio je svoj albom prvenac 2005. godine, a njegov najveći hit do danas je ostala pesma „Stara ljubav“. U  karijeri nije imao skandale, te svojim glasom privlači publiku gde god da nastupa. Zabeležio je pobedu i u drugoj sezoni emisije „Tvoje lice zvuči poznato“, gde je pokazao talenat za imitaciju. U međuvremenu se oženio, dobio sina i ćerku, pa se razveo.
Bane Mojićević Foto: Časlav Vukojičić/Promo

Najuspešnija pobednica „Zvezda Granda“ je svakako Milica Todorović. Ona je u takmičenju pobedila sa samo 15 godina. Svoj prvi album je snimila iste godine, a za drugi je morala da sačeka punoletstvo, te ga je objavila 2009. godine.

Najveći hit snimila je 2014. godine, pesmu „Moje zlato“ koja broji preko 160 milona pregleda na Jutjubu i to je godinama najslušanija pesma u regionu. Milica je danas jedna od najpopularnijih domaćih pevačica, a osim glasomm, osvaja i harizmom. Na internetu su viralni snimci njenih imitacija, a koliko joj dobro ide gluma, govori i činjenica da je bila angažovana u nekoliko filmova, kao i u Kusturičinoj operi „Vreme Cigana“, zajedno sa kolegom iz „Zvezda Granda“ Stevanom Anđelkovićem.
Milica Todorović Nikad nije kasno
Milica Todorović Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Dečko koji je dokazao da u „Zvezdama Granda“ ne mora da pobeđuje samo narodna muzika je Dušan Svilar. On je tokom ovog takmičenja najčešće pevao pesme Zdravka Čolića, a potom snimio duet sa Kemalom Montenom.

Dušan se uvek držao svog pravca i nije skliznuo u komercijalne vode. Tako je ove godine dobio i stalni angažman u Pozorištu na Terazijama, gde je igrao u komadu „Fantom iz opere“. S obzirom na to da se retko eksponira, publika ima prilike da ga vidi samo na nekom festivalu, poput ovogodišnje Beovizije.
Dusan Svilar
Dušan Svilar Foto:Grand Online/Z. K. Munja

I Darko Lazić je bio jedva punoletan kada je pobedio u takmičenju i osvojio stan, ali i naklonost publike, koja ga i dalje voli. On je izdao dva albuma, a nekoliko njegovih pesama su postale hitovi. Danas važi za najveću mušku „Zvezdu Granda“. Ipak, muzički uspesi nisu ono čime privlači pažnju medija, već skandali, od saobraćajnih prekršaja do čestih menjanja partnerki. Od koleginice iz „Zvezda Granda“ Ane Sević se razveo 2018. godine, a iste godine doživeo je i tešku saobraćajnu nezgodu.

Ove godine je imao još jedan skandal zbog neprimerene vožnje. Utvrđeno je da je za volan seo pod dejstvom alkohola i droge, a potom je raskinuo i vezu sa kolegnicom Barbarom Bobak, te je sad u vezi sa ženom koja je zvanično još uvek udata.
Darko Lazić Foto: Z.K. Munja/Grand

Stefan Petrušić je pobedio 2011. godine, kada je dobio album i stan u Beogradu. Iako se i dalje bavi muzikom, njega retko imamo priliku da vidimo na javnoj sceni, s obzirom na to da mu estrada nije prioritet. Naime, kada se prijavio za takmičenje, bio je student prava, koje je kasnije uspešno i završio, te se danas bavi i advokaturom. Jednom prilikom je priznao da je zastupao dosta kolega. U međuvremenu se oženio i dobio sina.

Stefan Petrusic
Stefan Petrušić Foto:Vladislav Mitić

Pobednik „Zvezda Granda“ koji je gotovo nestao sa scene je Darko Martinović. Nakon albuma koji je snimio retko se pojavljuje u medijima. Iako su mnogi mislili da je potpuno slep, on je otkrio da vidi oko pet odsto, a to ga nije omelo da bude potpuno samostalan. Darko danas povremeno svira u lokalima, a poslednji singl je objavio pre nekoliko godina.

Pevač iz Bosne i Hercegovine Amar Jašarspahić, poznatiji kao Amar Gile, pobednik je sedme sezone takmičenja. Ostvario je uspeh sa svojim singlovima, a njegova pesma „Prekasno“ je jedna od najslušanijih „Grand“ produkcije, sa više od 50 miliona pregleda na Jutjubu.
Osim muzičkog, Gile ima i zapažen humanitarni rad, pa je postao UNICEF-ov ambasador, a dobio je i nekoliko nagrada. Neposredno posle takmičenja uplovio je u kratku vezu sa koleginicom iz „Zvezda Granda“ Aleksandrom Prijović, a potom se oženio i dobio sina. Ipak, pre nekoliko godina se razveo i potpuno posvetio muzici.
Amar Gile Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Još jedan pobednik iz Bosne i Hercegovine je Mirza Selimović, koji je tokom takmičenja uglavnom birao pop pesme. I nakon pobede ostao je veran svom žanru, te je vrlo cenjen, ali i slušan. Mnogi su ga doživeli kao naslednika Zdravka Čolića, a iza sebe ima jedan album i niz uspešnih singlova, kao i duete sa Ivanom Selakov, Ilmom Karahmet, Milicom Todorović. Važi za jednog od najpristojnijih pevača, a već duži niz godina je u vezi sa svojom partnerkom, koju ne eksponira.

Mirza Selimovic
Mirza Selimović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Niz pobednika iz Bosne i Hercegovine nastavio je Haris Berković. Ovaj pevač još uvek nije snimio album, ali je javnosti postao zanimljiv kao dugogodišnji momak Rade Manojlović, jedne od najpopularnijih pevačica u istoriji „Zvezda Granda“. Dva dueta sa sada već bivšom devojkom Radom su njegove najpoznatije pesme, a po svemu sudeći, u poslednje vreme više se okrenuo „tezgama“ nego karijeri, te čak ni na društvenim mrežama nije aktivan.

Haris Berković Foto:Screenshot/Youtube/Grand Online
Jubilarnu desetu sezonu „Zvezda Granda“ obeležila je pobeda Ibra Bublina, koga su nazvali i naslednikom Safeta Isovića zbog ljubavi prema sevdalinkama. Ni ovaj pobednik nije ostvario veći uspeh u karijeri, te singlovi koje je snimao nisu bili posebno zapaženi. Sa druge strane, on radi punom parom i ima pregršt nastupa, a živi na relaciji Sarajevo – Beograd.
Ibro Bublin
Ibro Bublin Foto: Printscreen/Grand Online

Sezona 2016/17. po svemu je bila drugačija. U ovoj sezoni su izabrana dva pobednika. Od strane žirija za pobednika je izglasan Aleksa Perović. Ni on već nekoliko godina nije objavio pesmu, ali je 2019. godine ostvario prvu pozorišnu ulogu. Oženjen je i otac je dve devojčice.

S druge strane, Riste Risteski je izabran za pobednika po glasovima publike. On je snimio nekoliko singlova, pa napravio pauzu usled pandemije. Iako nije imao neki veći hit, on često nastupa u rodnoj Makedoniji. Nedavno je priznao i da je zbog stresa počeo da gubi kosu, te se podvrgao transplantaciji.
Anid Ćusić je još jedan takmičar koji je ostvario pobedu, ali još nije imao hit. Mladić iz Mostara je veoma popularan na društvenim mrežama, gde često objavljuje i obrade poznatih pesama. Više se posvetio nastupima nego karijeri, te najviše peva u Bosni i Hercegovini.
Bugojno, Anid Ćušić, nastup, koncert, klub, diskoteka
Anid Ćušić Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Još jedan predstavnik pop muzike u „Zvezdama Granda“ je Džejla Ramović. Ona je kao pobednica dobila pesmu i spot, a numera je brzo postala hit. Često objavljuje i obrade poznatih pesama. Džejla je jedna od onih koji su pobedu u najpoznatijem muzičkom takmičenju na Balkanu odlično iskoristili, te njena popularnost stalno raste.

Dzejla Ramovic
Džejla Ramović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
Nakon nje, u pomenutom takmičenju pobedili su Mahir Mulalić i Nermin Handžić, koji su osvojili simpatije publike u prethodnoj sezoni. Mahir je snimio singl, a Nermin još priprema svoju prvu pesmu.
Mahir Mulalić, Zvezde Granda
Mahir Mulalić Foto: Z. K. Munja
Nermin Handžić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs
Uskoro počinje i nova sezona „Zvezda Granda“, te će brojni pevači imati prilike da ostvare svoj san i u velikom stilu postanu deo estrade.
BONUS VIDEO: Prva izjava Nermina Handžiča nakon pobede u Zvezdama Granda
Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.