Free Britney: Plejlista koja pokazuje zašto je toliko volimo

Podeli:
Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN LILIENDAHL

Teško da neko pouzdano zna odgovor na ovo pitanje. Ni fanovi koji su pokrenuli kampanju „#FreeBritney“, ni koleginice iz šou biznisa poput Cher i Miley Cyrus koje su joj pružile podršku, sa sigurnošću ne mogu reći ko je u pravu. Činjenica da otac Britney Spears drži ovu pevačicu pod strogim nadzorom, koristeći zakonsku regulativu koja mu to omogućava a imajući u vidu terapije, dijagnoze i neuračunljivost koja je Britney dovela do bankrotstva. Priče i komentari idu dotle da Britney bez „tatine dozvole“ ne sme da potroši ni centa a kamoli da samoinicijativno ode do obližnje radnje po osnovne namirnice.

Globalnu popularnost malo ko može da podnese. U istoriji popularne muzike, na žalost, ima mnogo više primera onih koji sa sopstvenom popularnošću nisu mogli da izađu na kraj, nego onih koji su poput Madonne i Jeggera. Bez obzira na sve kontroverze koje prate „slučaj Britney“, naša mala redakcija pružiće podršku ovoj (po svim parametrima) pop ikoni, u borbi da bude slobodna i živi onako kako želi jer (za početak) ima trideset devet godina.

Preslušavali smo mnogo pesama Britney Spears ovih dana. Čak smo i imali spontane koreografske performanse na pesme koje volimo ili su u javnosti izazvale najviše reakcija. Ovo je naša „#FreeBritney“ plejlista.

Britney Spears – …Baby One More Time (Jive/Sony, 1998)

Jedva osamnaestogodišnjakinja Britney Spears osvaja svet prvim singlom „…Baby One More Time“. Kritičari je porede sa Lolitom, publika je u ekstazi. Javno mnjenje podeljeno dok ceo svet komentariše i analizira tekst pesme. Jedni zgroženi a drugi puni razumevanja. Video spot je inspirisan crtanim anime junakinjama, sa vrlo provokativnim školskim teenage autfitom i ekspresivnom koreografijom. U tom trenutku muzička kritika konstatuje da niko nije toliko uzdrmao svet još od Madonninog singla „Like A Virgin“.

Britney Spears – Everytime (Jive/Sony, 2004)

Pesma o raskidu sa Justinom Timberlakeom koju niko od aktera nije opovrgao niti potvrdio. Navodno nastala je kao reakcija na Timberlakeovo viđenje njihove veze u pesmi „Cry Me A River“. Pesmu „Everytime“ je Britney napisala sa Annet Artani koja je u to vreme bila prateći vokal i sa kojom se Britney zbližila nakon raskida sa Justinom i bla, bla, bla… Dobra pesma, još intrigantniji video spot.

Britney Spears – Criminal (Jive/Sony, 2011)

Što se tiče video spota za ovaj singl, on je izazvao mnoge polemike u vezi sa previše seksi scena, glorifikovanjem krimogenog života i fatalnih ljubavi sa osobama diskutabilne prošlosti. Pesma „Criminal“ je bila poslednji singl sa sedmog studijskog albuma „Fame Fatalle“.

Madonna, Britney Spears, Christina Aguilera & Missy Eliot – Like A Virgin/Hollywood (VMA 2003)

Taj famozni poljubac sa Madonnom. U intervjuu sa Oprahom, Madonna je izjavila da je bila iznenađena „agresivnijim pristupom poljupcu“ od strane Britney, obrazlažući da je tokom proba za šou to trebalo da bude neobavezan „cmok“ poljubac. Iskreno, digla se tolika prašina kao da je (još uvek) dvadeseti vek. U publici – Beyoncé oduševljena, Mary J. Blige zatečena a Eminem aplaudira po sistemu „kud svi turci tu i mali Mujo“.

Britney Spears – Gimme More (Jive/Sony, 2007)

Bila je to godina kada je svetom kulminirala dominacija dens frakcije zvane EDM. Kruna tog uspeha bio je album „Pop Life“ Davida Guette, a pratilo ga je nekoliko usputnih pop senzacija poput Britneynog izdanja „Blackout“. Nakon medijskog incidenta praćenog fotografijama sa obrijanom glavom, pomenuto izdanje je označilo Britneyin trijumfalni povratak. Pored ovog, još jedan singl je osvojio svet a reč je o pesmi „Piece Of Me“.

Britney Spears – If U Seek Amy (Jive/Sony, 2009)

„All of the boys and all of the girls are begging to, if you seek Amy“, ovako ispisano nema neko posebno značenje. Međutim, u pesmi završnica strofe zvuči kao da Britney izgovara „F-U C-K Me“, i puritanci su se iznova zabrinuli. It’s Britney, bitch (again)!

Britney Spears – I’m A Slave 4 U (Jive/Sony, 2001)

Ovo je definitivno najuspešniji singl u celokupnoj karijeri Britney Spears. Pesmu „I’m A Slave 4 U“ su napisali i producirali Chad Hugo i Pharrell Williams (The Neptunes). Pojavom ovog singla Britney je svima stavila do znanja da više nije nevinašce iz komšiluka.

Britney Spears – Toxic (Jive/Sony, 2004)

Pesma „Toxic“ je najomiljeniji singl među fanovima. Prepoznatljiv po škripi gudačke sekcije, atraktivnom ritmu i vrlo modernom aranžmanu, singl „Toxic“ je predstavljao krosover žanrova: od latino ritma, hausa, elektro popa do bangra muzike i hip-hopa.

Britney Spears – 3 (Jive/Sony, 2009)

Zbog eksplicitnog teksta singl „3“ bio je zabranjen za emitovanje na radio stanicama u nekoliko američkih država što je upravo doprinelo njegovom uspehu na Billboradovoj top listi. Video spot, u kom izgleda fantastično, je izvesno jedan od najboljih video radova za Britney Spears.

Britney Spears Carpool Karaoke – The Late Late Show with James Corden

Fenomenalan James Corden za volanom i Britney Spears na suvozačkom mestu u neponovljivoj karaoke vožnji. Spektakularno druženje. Ne propustiti!

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar