Eva Ras: Pitanja sa ispita maturanata nisu teška, već glupa

Showbiz 17. jun. 202018:36
Podeli:
Foto:Zoran Lončarević

Maturanti širom Srbije polagali su danas test iz srpskog, odnsno maternjeg jezika, a nakon polaganja većina se žalila da su pitanja bila preteška.

Jedno od najtežih pitanja koje se prvog dana male mature našlo pred oko 68.000 đaka je između ostalih i pitanje:

„Šta znači reč „krepka“?

PROČITAJTE JOŠ

Glumicu Evu Ras veoma je razbesnelo što se pred decu stavljaju, kako ih je ona okarakterisala, beznačajna pitanja, te za Nova.rs ističe da nju ne čudi što maturanti ne znaju odgovore na takva pitanja.

„Pitanja su glupa, a ne teška. U srpskom jeziku ima mnogo značajnijih pitanja i deca bi znala odgovor. Reč krepka znači da je neko snažan, dobro othranjen, spreman da radi“, rekla je glumica za naš portal, a onda se zapitala:

„A šta je problem u drugom pitanju? Ja upotrebljavam takve složene rečenice, a kako se zovu to ne znam. Verovatno imaju neko ime. Deca idu u školu i sigurno znaju“.

PROČITAJTE JOŠ

Radi se o pitanju „Koja je ovo vrsta zavisne rečenice: ‘Da bih ga video morao sam da čekam celo jutro'“, a odgovor je – namerna.

Treće sporno pitanje ticalo se analize pesme „Očiju tvojih da nije“ Vaska Pope, a pitanje je: „Na koji način pesnik doživljava ljubavni prostor?“

Glumica je i na ovo dala svoje objašnjenje:

„Što se tiče trećeg pitanja, to je metafora. Ja nikad nisam bila dobar đak jer me škola uopšte nije zanimala. Smatrala sam da je to građanska dužnost, onda sam sve na vreme uradila. U srednjoj sam imala sve trojke, a na faksu sve šestice“, zaključila je Eva Ras za naš portal.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar