Foto: E-Stock/Caslav Vukojicic

ISPRAVKA Portal Nova.rs je 2. aprila 2020. godine preneo vest da je Đorđe David podelio fotografiju na svom Instagram profilu aludirajući na celokupnu situaciju sa korona virusom, ali je pevač pogrešno i netačno preneo da je na slici prelazak preko minskog polja, što nije istina, navodi se u analizi Raskrinkavanja.ba

On je na svojim društvenim mrežama objavio ilustrovanu fotografiju magarca i vojnika.

PROČITAJTE JOŠ

ISPRAVKA „Ovaj vojnik nosi na leđima magarca, ne zato što voli magarce, već zato što je zona minirana. Ako bi magarac slobodno šetao, svi bi odleteli u vazduh. Držite pod kontrolom magarce u ovoj situaciju, od životne je važnosti“, piše na fotografiji uz slogan „Ostani kod kuće“, što je NETAČNA INFORMACIJA.

Kako je u svojoj analizi napisao sajt raskrinkavanje.ba, pouka o vojniku koji nosi magarca preko miniranog terena da izbegne opasnost za sebe i druge vojnike delila se kao alegorija o potrebi da se spreči da neodgovorni pojedinci dovode druge u opasnost zbog nepoštovanja antipandemijskih mera.

Fotografija vojnika koji nosi magarca se delila i na drugim jezicima početkom pandemije kovid-19. U ovim objavama se tvrdilo da prikazuje vojnika koji nosi magarca kroz minsko polje u Drugom svetskom ratu. Ovim tvrdnjama su se bavile strane fact-checking platforme, između ostalih: AFP FactualUSA TodaySnopes i Republic World.

AFP Factual je pronašao navedenu fotografiju na stranici koja sadrži arhive britanskih novina. Objavio ju je britanski Daily Mirror još 1958. godine, u tekstu koji je opremljen naslovom “Magarac koji se pridružio Legiji stranaca”.

U tekstu Daily Mirrora se navodi da je slika nastala u Alžiru i da je čovjek koji nosi magarca francuski legionar. Navodi se i da su vojnici tokom patroliranja pronašli napuštenog magarca koji je bio slab i izgladneo i nije mogao da prati vojnike, te ga je jedan od njih odneo u bazu. U tekstu se ne spominje prolazak kroz miniran teren.

AFP Factual navodi da je Porch potvrdio da se fotografija pojavila u Képi Blancu, časopisu francuske Legije stranaca, te da je objavljena i na stranici posvećenoj Legiji stranaca. Reč je o  sajtu koji nije zvanični sajt Legija stranaca, niti ga ona vodi. Fotografiju na stranici prati opis u kome se navodi da snimljena u leto 1958. u oblasti Edgar Quinet. U opisu stoji i da je na slici “harki“, odnosno jedan od lokalnih muslimana vojnika koji su se borili u francuskoj vojsci tokom Alžirskog rata za nezavisnost (1954-1962), iz 13. polubrigade Legije stranaca. Navodi se i da je jedinica ovog vojnika nagrađena od strane britanskog Kraljevskog društva za sprečavanje okrutnosti prema životinjama.

ISPRAVKA Sva deljenja ove slike uz informaciju da su vojnici sa životinjom prelazili preko minskog polja su netačna, i izvinjavamo se čitaocima na zabuni.

Podsetimo, nakon što je utvrđeno da je pozitivan na virus COVID-19, rok muzičar i član žirija „Zvezda Granda“, Đorđe David za Nova.rs je rekao da ne može da priča od kašlja i da će ostati zadržan u bolnici.

Foto: instagram/djordjedavid

“Rezulati su mi stigli pre sat vremena. Potvrđeno mi je da imam koronu. Izvinite, ne mogu da pričam od kašlja. Moram da ostanem u bolnici, bez obzira na to što živim sam u stanu. Očigledno nije važno. Zadržaće me ovde”, rekao je pevač tada, a zatim dodao:

“Neću sigurno da uzmem paraglajding i spuštam se sa Kopa dole sad. Moram da ležim. Bio sam sa ćerkom ovih dana, ali na distanci. To je to. Ne mogu sad da pričam, čujemo se kasnije.“

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar