Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Ovogodišnji festival Koačela, pomeren je za oktobar ove godine, zbog straha od širenja koronavirusa. 

Naime, prvobitni datum Koačele bio je zakazan za vikend od 10. do 12. aprila i ponovo, za vikend od 17. do 19. aprila ove godine. Tokom oba vikenda, na festivalu je trebalo da nastupe Frenk Ošn, Travis Skot i bend “Rage againts the machine”. Međutim, zbog straha od koronavirusa, organizotori su odlučili da odlože festival za oktobar.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo je prvi put da je festival odložen, još od 1999. godine, kada je prvi put organizovan. Festival se inače održava u Kaliforniji, u Kolorado pustinji, a okuplja na stotine hiljada posetilaca iz celog sveta.

Foto: Christina House / Polaris / Profimedia

Sardžaj festivala okuplja sve generacije, s obzirom na to da na glavnim binama nastupaju umetnici svih muzičkih žanrova: pop, rok, indi, hip hop, dens, elektro, itd.

Prvi festival ikada održan, dogodio se u oktobru 1999. godine, tokom samo jednog vikenda, da bi već 2000. godine on bio otkazan. U aprilu 2001. godine, festival je ponovo održan samo tokom jednog dana. 2002. godine održan je tokom dva dana, a 2007. produžen je na tri uzastopna dana. Već 2012. godine, postala je tradicija da se festival održava u aprilu tokom dva vikenda zaredom.

Festival je tako postao jedan od najposećenijih i najprofitabilnijih festivala u SAD, ali i na svetu. Na svojim binama okuplja najveće muzičke zvezde, među kojima su nastupali Travis Skot, Čajldiš Gambino, Džej Zi, Bijonse, Lejdi Gaga, Ariana Grande, Bjork, The Weeknd, Eminem itd.

Foto: EPA/DAVID MAXWELL

Interesantno je i da je festival tokom dvadeset godina postojanja na glavnim binama do sada ugostio samo četiri žene. Prvi put je jedan od glavnih ženskih izvođača bila Bjork 2007. godine, da bi deset godina kasnije, tačnije 2017. godine, Lejdi Gaga preuzela titulu prve žene na glavnoj sceni Koačele tokom cele prethodne decenije. Godinu kasnije, na Koačeli je jedan od glavnih izvođača bila Bijonse, a godinu dana kasnije i Arijana Grande.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Interesantno je i to da je 2018. godine Koačelu posetila i  srpska modna blogerka Zorana Jovanović Zorannah, ali i njena rivalka Tamara Kalinić.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.