Pobednici Evrovizije 2022, Ukrajina Foto: Marco BERTORELLO / AFP / Profimedia

Velika bura nastala je na muzičkoj sceni kada su ovogodišnji pobednici Evrovizije, grupa "Kalush Orchestra", zahtevali od organizatora festivala Sea Dance da izbace jednu od izvođačica zbog njenog ruskog porekla.

Evrovizija, muzička manifestacija koja je u prošlosti često bila optuživana da služi kao prostor za „rešavanje“ političkih konflikata (u kontektu svrstavanja na „pravu“ stranu), ove godine je suočena sa sličnim optužbama.

PROČITAJTE JOŠ

Za pobednike je proglašen ukrajinski bend „Kalush Orchestra“ koji je dobio najveći broj glasova publike. Ovo je delimično „zapušilo usta“ onima koji su tvrdili da je finale takmičenja namešteno jer su glasači ispred malih ekrana očigledno osetili potrebu da se na ovaj način solidarišu sa ratom zahvaćenom Ukrajinom, ali kao i nebrojeno puta ranije, kvalitet pesme je pao u drugi plan.

Nakon finala, „Kalush Orchestra“ su krenuli na turneju širom Evrope i severne Amerike, sa misijom da podele poruku mira, kao i da osveste ljude o tome šta se dešava u njihovoj zemlji. Ipak, pre nekoliko dana, bend je suočen sa brojnih kritikama nakon objavljivanja posebnog „zahteva“ za ovogodišnji Sea Dance, festival koji će se održati u Crnoj Gori od 26. do 28. avgusta i na kojem je trebalo da nastupe.

Pobednici Evrovizije zahtevali su od organizatora festivala da otkažu nastup popularne ruske DJ-ke Nine Kravic i to samo zbog njenog porekla. Kako su naveli u svom saopštenju, potrebno je „čišćenje scene“. Problematična terminologija naišla je na osudu jednog dela javnosti, a po ko zna koji put povela se debata o tome gde su granice muzike i da li bi uopšte trebalo da postoje.

Organizatori Sea Dance festivala ubrzo su se oglasili i naveli da do otkazivanja nastupa Nine Kravic neće doći.

Nina Kravic Foto: Marechal Aurore/ABACA / Abaca Press / Profimedia

„Povodom oglašavanja Kalush Orchestra na njihovom Instagram profilu, obaveštavamo javnost da Sea Dance oštro osuđuje rusku invaziju u Ukrajini, kao i svaku primenu oružane sile i ratnih dešavanja bilo gde u svetu. Smatramo da je svaki napad na živote nedužnih ljudi opstruira napredak celog čovečanstva i da vojnoj agresiji nije mesto u modernom civilizovanom društvu. Takođe, osuđujemo i licemerje dela zapadne javnosti koja kao da je tek sada shvatila da je rat užasna stvar, dok je ćutala kada su brojni ratovi širom sveta pokretani u njihovo ime“, napisali su.

„Smatramo da je diskriminacija bilo kog čoveka i umetnika zbog njegove nacionalnosti, rase ili vere u potpunosti neprihvatljiva i da otkazivanje nastupa izvođača samo zbog toga što dolazi iz određene zemlje nije put za postizanje mira, već upravo suprotno tome – put ka daljim podelama, eskalaciji mržnje i produbljivanju sukoba. Nina Kraviz je dugogodišnja saradnica naših festivala i poznato nam je da njen stav nije na strani rata i patnje, već na strani mira, što je više puta javno objavila“, piše između ostalog u saopštenju pomenutog festivala.

Polemika oko toga da li bi ruskim izvođačima trebalo zabraniti da nastupaju, kao jedan od vidova sankcija protiv politike ove zemlje, ne jenjava. Dok je jedan deo javnosti u saglasnosti sa takvom odlukom i smatra da je ovakav potez na mestu, drugi ga nazivaju licemernim.

Ultimatum koji su postavili organizatorima festivala nije dobro prošao, te ipak neće pevati i svirati publici u Crnoj Gori. Iako ih odbijanje da nastupe neće previše poremetiti na turneji, drugačija odluka Sea Dance festivala otvorila bi Pandorinu kutiju: koji izvođač bi sledeći bio na „meti“ da bude uklonjen, i to samo zbog svog porekla?

Da li bi „čišćenje scene“ imalo uticaja na one koji odlučuju o sledećim potezima ruskih vlasti ili je u pitanju samozavaravanje ukrajinskih muzičara, koje bi unelo dodatne polarizacije?

****

BONUS VIDEO: Nova.rs u poseti rodnog mesta Konstrakte

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar