Britanski muzičari optužuju vladu zbog Bregzita

Showbiz 21. jan. 202112:02 > 18:31
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Lewis Joly

Britanske muzičke zvezde, među kojima su Elton Džon i Sting, optužile su vladu da je "sramno izneverila" muzičare, koji zbog Bregzita više ne mogu da slobodno putuju na turneje u zemlje Evropske unije.

Više od 100 muzičara, od pop pevača do kompozitora, u pismu koje objavljuje Tajms, osuđuje situaciju sa kojom su suočeni nakon Bregzita.

Britanci od 1. januara moraju da imaju vize za putovanja u zemlje EU, što donosi nove troškove.

PROČITAJTE JOŠ

Britanska vlada je predložila EU „ambiciozan sporazum o privremenim putovanjima“ za poslovne ljude, a time bi bili obuhvaćeni i muzičari, ali je Brisel to odbio.

Evropski pregovarač za Bregzit Mišel Barnije negirao je da se tokom pregovora protivio slobodnom kretanju muzičara, uveravajući da je Londonu predložio „prilično ambiciozne predloge po pitanju mobilnosti“.

Prema pisanju britanskog Indipendenta, London je taj koji je odbio standardni predlog EU kojim se odobrava tromesečno ukidanje viza umetnicima i stvaraocima, ali je Dauning strit to negirao.

Britanski muzičari u pismu navode da će turneje zbog dodatnih troškova biti neisplative, posebno za mlade muzičare, koji su već suočeni sa problemima zbog zabrane koncerata usled pandemije. Međutim, iz britanskog ministarstva kulture navode da ostaju „otvorena vrata“ za nove razgovore, „ako je EU spremna da uzme u obzir veoma razumne predloge Velike Britanije“.

Više od 263.000 ljudi je potpisalo peticiju kojom se od britanske vlade i parlamenta traži ukidanje viza za muzičke profesionalce i umetnike.

Britanska muzička industrija je već uzdrmana pandemijom koronavirua, a zbog novih ograničenja ne zna se kada će ponovo biti otvorene koncertne dvorane i nastavljene turneje i festivali.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Vaš komentar