Konstrakta i Lepa Brena
Konstrakta i Lepa Brena Foto: Goran Srdanov/Nova.rs/E-Stock/Časlav Vukojčić

Lepa Brena munjevito je osvojila celu Jugoslaviju kada je legendarni voditelj Milovan Ilić Minimaks pustio snimak nje i Slatkog greha sa pesmom "Čačak, Čačak" u svojoj TV emisiji, a pojava Ane Đurić na "Pesmi za Evroviziju '22" sa numerom "In Corpore Sano", najveću folk zvezdu bivše nam države podsetila je na njene početke.

Brena, koja je i sama pokušala da ode na Evroviziju, i to dva puta (1983. godine sa pesmom „Sitnije, cile, sitnije“ i 1986. sa „Miki, Mićo“).

Ekskluzivno za Nova.rs govorila je o Konstrakti, evropskom muzičkom takmičenju, ali i o duhu i telu, i složila se sa bivšom članicom grupe „Zemlja gruva“ da umetnica mora biti zdrava.

PROČITAJTE JOŠ

Na početku razgovora, Brena nam je rekla da je, dok nije čula i videla pobednicu, bila prilično nezainteresovana za nadmetanje za Evrosong.

„Moram priznati da nisam gledala takmičenje za „Pesmu Evrovizije“, a znate zašto? Sva dosadašnja takmičenja u poslednjih 7,8 godina su zaista bila muzički nezanimljiva, nekreativna, nije se ništa desilo. Čak ni one pesme koje su postizale neke rezultate na „Evroviziji“, nisu one koje bi vas pomerile emotivno. Međutim, Konstrakta me je zainteresovala, jer se ovakav blagi muzički zemljotres nije dogodio 20 godina. Veoma sam zadovoljna, kao žena koja je dugo u šoubiznisu i o kojoj su mišljenja iznosili razni psiholozi, sociolozi itd, da su ljudi zainteresovani da govore o muzici. Publika ume da odreaguje na inovativne pesme kakva je ova, i da pretrese svako slovo u njoj. Verujem da pesma, da bi izazvala emotivne reakcije, treba da bude interesantna, a kada sam videla koliko je interesovanje publike i medija, i ja sam poslušala „In Corpore Sano“ i svidela mi se jer je zaista drugačija. Bez obzira na to kakav će biti njen plasman u Evropi, ova numera će ostati upamćena jer je napravila najveći bum na celoj eks ju sceni u poslednjih 20 godina“, smatra Brena, koju smo pitali da li je Konstraktin uspeh možda podseća na njen nekadašnji, s obzirom na to da su obe postale megazvezde za 24 sata.

Ana Đurić Konstrakta Foto:N1

„Zaista, kada sam primetila kako su mediji napravili halabuku oko pesme, to me je podsetilo na vreme pre 40 godina, kada je „Čačak, Čačak“ izazvao muzičku revoluciju, a sluša se i danas. Takođe, sve me je to podsetilo i na pesmu „Sitnije, cile, sitnije“ Kornelija Bate Kovača i Marine Tucaković, sa kojom sam se 1983. godine takmičila na Jugoviziji, ali nismo uspeli da odemo na Evroviziju. Jedan deo muzičkih kritičara tada nije mogao da prihvati pop sa elementima folka. To je bila prva takva pesma kod nas, i još uvek je hit, a u svetu je tek desetak godina kasnije nastao takav pravac. I Konstraktina pesma je drugačija, inovativna, ima moderan prizvuk, a opet je pitka i bliska ljudima – ispričala je folk zvezda, koji smo pitali i kako je ona doživela sada već kultni stih „umetnica mora biti zdrava“, s obzirom na to da je poznata kao neko ko vodi računa o zdravlju.

Marina Tucaković, Foto: Zoran Lončarević

„Taj Konstraktin stih ostaće upamćen i biće korišćen kao neka vrsta parole. Teme zdrave ishrane, fizičke aktivnosti, mentalnog resetovanja bitne su za svakog čoveka jer svi treba da budu zdravi, a pogotovo umetnici. U šoubiznisu važe pravila maltene kao u sportu ako želite da ostanete u formi: morate da pazite na ishranu, a da imate kondiciju, ali i da budete čisti u glavi kako biste birali dobre pesme za svoju publiku“, objasnila nam je Brena i otkrila na koji način se ona trudi da ostane zdrava, ali i da li je po njoj u zdravom telu zdrav duh, ili je pak obrnuto.

Lepa Brena estradna umetnica
Lepa Brena estradna umetnica Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Ukoliko ne vežbate, ne vodite računa o ishrani, alkoholu i životnim navikama, telo će vam dati rezultate koji vam se neće dopasti. Koliko vodite računa, tako će vam i biti. Lako je biti zdrav, lep i zgodan u 25. godini, ali kada pređete četrdesetu, pa tek pedesetu, onda je to prava sportska disciplina. Potpuno je svejedno da li je u zdravom telu zdrav duh, ili u zdravom duhu zdravo telo, jer je važno da se vodi računa o svemu. Do pedesete možete da sakrijete šminkom i neprospavane noći i loš karakter ako ga imate, ali posle pedesete sve se vidi. Treba voditi računa i šta pijete i jedete, jer vaš organizam nije kanta za smeće. Ono što je lepo vidi se kroz vaše telo, duh i energiju“, odgovorila je Brena, koja je na kraju poželela sreću Ani Đurić u Torinu:
„Svi volimo Konstraktu i svi želimo da se plasira fenomenalno i da uspe“.

BONUS VIDEO: Lepa Brena o porodici, karijeri, putovanjima…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare