Belgrade Beer Fest 2021 Bir Fest Goran Bregovic
Goran Bregović, Bijelo dugme Muzički festival Belgrade Beer fest 2021, Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Muzičar Goran Bregović potvrdio je svoj nastup na festivalu piva u Korči koji se održava od 18. do 22. avgusta u Albaniji, piše Kossev.

Pročitajte još:

Informacija je potvrđena na njegovom zvaničnom sajtu, kao i na sajtu ovog festivala. Bregović će sa svojim Bendom za svadbe i sahrane nastupiti 22. avgusta u 21 čas, navodi Kossev.

Njegovom dolasku su se snažno usprotivili pre svega na Kosovu, odakle je i pokrenuta snažna negativna medijska i javna kampanja, koja je dovela do toga da gotovo svi učesnici programa sa Kosova otkažu dolazak, neki podržavajući bojkot ovog čuvenog muzičara, a neki usled pritiska.

Optužuju ga da je bio „inspirator masakra na Kosovu“ i „idol ubilačke srpske vojske tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji“, piše Kossev.

Opština Korča i organizatori do sada su isticali da je to odluka opštine, da je to pitanje umetnosti, a ne politike.

Pokrenuta je i onlajn peticija protiv njegovog dolaska, a protest u Korči propao je jer su se pojavila samo četiri učesnika, uključujući i samog organizatora protesta.

Vlasti Korče i organizator festivala su ostali dosledni da događaj nema veze sa politikom. Na čuvenom festivalu piva koji se snažno promoviše unazad nekoliko godina organizatori su najavili oko 100.000 posetilaca.

Goran Bregović je nedavno dobio i Grand Prix Šaban Bajramović na Nišvilu za fuziju džeza sa drugim pravcima.