Politikolog Boban Stojanović Foto:Printscreen/Youtube

Dok većina javnih ličnosti u Srbiji i svetu usled pandemije koronavirusa otkazuje koncerte i nastupe, te upozorava građane da vode računa o higijeni i da budu oprezni prema sebi i drugima, postoji i jedan deo naše estrade koji ne shvata opasnost ovog virusa, te ga "uzima zdravo za gotovo". Na ovu temu za Nova.rs govori politički i medijski analitičar Boban Stojanović.

Naime, pevačice poput Maje Berović, Dragane Mirković i Zorice Brunclik, izjavile su da se ne boje korone, a neke od njih govorile su i o tome kako ih izuzetno nervira panika koja je, kako one kažu, „preterana“ i „prenapumpana“.

„Otkazani su mi svi koncerti, svi veliki skupovi su zabranjeni. Nisam u strahu zbog korone, više sam iznervirana ovom panikom. I dalje mislim da je preterano“, izjavila je Dragana Mirković, dok je pevačica Maja Berović rekla da je vest o koroni „prenapumpana“.

„Mislim da je više napumpana vest, nego što je zapravo preozbiljno“, rekla je ona u emisiji “deToxic”.

Foto:E-Stock/Rajko Ristić

Sa druge strane, krajnje alarmantno stanje sa koronavirusom u Srbiji, komentarisala je i pevačica Zorica Brunclik, koja je na sličan način pokazala nedovoljnu ozbiljnost, te je kratko izjavila da se ne boji, kao i da se nada da će održati svoje koncerte.

„Ja imam mali koncert tako da ga neću otkazati. Kažu da od visoke temperature nestaje virus, ja se nadam da u aprili ne može padati sneg, biće toplo“, kaže očigledno neinformisana Zorica Brunclik.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Ovakve izjave su neodgovrne, smatra politički i medijski analitičar Boban Stojanović, koji navodi da u trenucima „opšteg haosa“ svi moraju biti pribrani, odgovorni i saosećajni sa drugima.

„Vreme je za solidarnost, saosećajnost i pre svega odgovornost. Situacija je takva da je neophodno da svi ostanu pribrani i da prate mere lekara. Sve drugo je neodgovorno. Da, mnogi će imati poslovne gubitke, ali ništa nije vrednije ili važnije od zdravlja i ljudskih života. Vratiće se život u normalu pa će svi da se vrate svojim poslovima“, izjavio je Stojanović za Nova.rs.

Foto:Printscreen/Youtube

Da je situacija zaista ozbiljna potvrđuju i podaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) koja je i proglasila vanredno stanje, ali i koja redovno upozorava i zahteva odgovornost. I Vlada Republike Srbije je nedavno privremeno zabranila sva velika javna okupljanja i pozvala građane da što manje izlaze iz kuće, kako se virus ne bi širio.

Do sada je zabeleženo skoro pet hiljada smrtnih slučajeva od koronavirusa u svetu, a u Srbiji trenutno ima 35 obolelih.

„Ne sme se rizikovati, niti se smeju slati poruke koje su neodgovorne i koje ne pokazuju solidarnost. Posebno ne od onih koje mnogi prate. Od njih se zahteva odgovornost prema situaciji“, zaključio je Stojanović za naš portal.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.