Foto: Zoran Lončarević

Trenutno najaktuelnija tema u Srbiji, kada je reč o šoubiznisu i zabavi, svakako je Beovizija, čije su se dve polufinalne večeri održale ovog vikenda. Publika i stručni žiri Javnog servisa večeras će tokom finalne večeri odabrati jednog od dvanaest takmičara, koji će predstavljati Srbiju na Evroviziji u Roterdamu ove godine.

Tim povodom, portal Nova.rs kontaktirao je neke od prethodnih učesnika Evrovizije, kako iz Srbije tako i iz regiona, te smo ih upitali za mišljenje o ovogodišnjim finalistima Beovizije, ali i za mišljenje o samom muzičkom festivalu koji ovih dana zavređuje toliko pažnje u srpskoj i regionalnoj javnosti.

Danijel Alibabić, Nenad Knežević Knez, Aleksandar Čović iz „Regine“, Goran Karan i Marko Kon su za naš portal prokomentarisali ovogodišnju Beoviziji, a neki od njih su otkrili i svoje favorite i kao nekadašnji učesnici udelili su savete ovogodišnjim takmičarima.

Foto:EPA-EFE/SANDER KONING

Nenad Knežević Knez – Hurricane su na svetskom nivou.

„Biću apsolutno realan u proceni ovogodišnjeg „Beosonga.“ Mnogo je jaka konkurencija i ima sjajnih pevača i pesama. Bez obzira na to što sam Ksenijin tata, Huriccane su kompletne jer su na svetskom nivou, i po nastupu, i po pevanju, i po izgledu. Želim im svu sreću. Bio bih beskrajno srećan i ponosan ako bi otišle u Roterdam, zaista to zaslužuju. Ko god da ode, insistiram da budu svoji. Moraju imati prisutnu dozu samopouzdanja, moraju biti svim srcem fokusirani na svaki segment i situaciju. To nije nimalo lako jer je žestok i težak tempo: svakodnevni intervjui, razgovori, probe… Želim sreću svima, a posebno svom detetu“, izjavio je Knez za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Knez je inače otac jedne od članica grupe Hurricane – Ksenije Knežević, a pre nekoliko godina imao je prilike da predstavlja Crnu Goru na takmičenju Evrovizije u Beču. On je te 2015. godine nastupao sa pesmom „Adio“, a uspeo je da zauzme trinaesto mesto u finalu.

Danijel Alibabić – Na Evroviziji nema „cile-mile“, ne smeju da im se potkradaju falševi. 

„Uspeo sam da odgledam Beoviziju na Jutjubu jer sam radio, pohvale za televiziju. Produkcijski su otišli korak dalje i to je za svu pohvalu. Velika kritika za autore, jer su generalno loše pesme. Pohvala za kolege koje su se potrudile oko svojih nastupa. Neda Ukraden mi je bomba, brutalno je dobra. Ivan Kurtić je „pokraden“ jer ima najbolju pesmu na festivalu, iako nije prošao u finale. Apsolutni pobednik su Hurricane. One imaju sve za pobedu ove godine – kompoziciju, interpretaciju, nastup, energiju, lepotu – ne samo ovde već i na „Evrosongu.“ Biće zapažene sigurno. Ono što im ja predlažem, ako pobede večeras, jeste dobar PR menadžer. Sigurno će biti najveća atrakcija na ovogodišnjem festivalu i treba da se ponašaju u skladu sa tim, kao velike zvezde. Potreban im je i dobar vokalni trener, jer Evrovizija ne prašta falševe koji su im se sinoć, nažalost, iskrali. Nema cile-mile tamo. Želim im svu sreću i do pobede u Roterdamu, Srbijo“, rekao je Danijel za Nova.rs.

Danijel je već imao prilike da okuša svoju sreću na Evroviziji, te je 2005. godine predstavljao Srbiju i Crnu Goru na takmičenju u Kijevu. On je tada kao član grupe „No name“ nastupao sa pesmom „Zauvek moja“, a grupa je uspela da se plasira na sedmo mesto u finalu.

Aleksandar Čović iz „Regine“ – Bitno je dobro se zabaviti.  

„Nisam ispratio „Beoviziju“ jer sam na Jahorini. Sinoć smo trebali biti gosti u polufinalnoj večeri, ali već smo imali zakazan koncert. Najvažnije je da predstavnik pristupi samom takmičenju profesionalno i ozbiljno. Koliko god da nama, koji gledamo „Eurosong“ na televiziji to izgleda jednostavno, to je ozbiljan šou koji zahteva zaista opsežne pripreme. Od kostima, koreografije do scenskog nastupa. Naravno, sve počinje od dobre pesme, ali ona je samo početak slagalice koja se mora složiti do kraja. Kada se već otputuje tamo, bitno je da se dobro zabavljaju. U svakom slučaju sam plasman u finale je veliki uspeh i ko god da bude predstavnik, ostvarenje tog cilja bi samo po sebi bilo veliki uspeh“, naveo je Aleksandar za naš portal.

Aleksandar Čović je inače deo bosanskohercegovačke pop-rok grupe koja je Bosnu i Hercegovinu predstavljala na Evroviziji 2009. godine u Moskvi. Njihova numera „Bistra voda“ tada je zauzela deveto mesto u finalu takmičenja.

Goran Karan – Takmičar na Evroviziji ne sme da zaboravi ko je. 

„Nažalost, duže vreme sam na koncertnoj turneji i nisam imao priliku da ispratim pesme „Beovizije.“ Verujem da je kvalitetno. Kao neko ko je svoju zemlju predstavljao u Evropi, pobedniku poručujem da bude svoj, maksimalno opušten i da ne zaboravi ko je. Iskoristi ta tri minuta na sceni i daj sve od sebe. Nema svako priliku da se pokaže tamo. Živeli“ , izjavio je on za Nova.rs.

Goran Karan je predstavljao Hrvatsku na takmičenju za pesmu Evrovizije 2000. godine u Stokholmu. Njegova numera „Kad anđeli zaspu“ tada je zauzela deveto mesto na ovom takmičenju.

Marko Kon – Savetujem da predstavnik ne pravi greške koje sam ja pravio. 

„Ko pobedi večeras savetujem da ne pravi greške na Evroviziji koje sam ja pravio. Tačnije, treba da se kreće na sceni, da se druži sa ljudima, da zadobije publiku koja ima veliki uticaj na žiri. Mora biti ljubazan i druželjubiv jer će imati žurke. Međutim, ono što je najbitnije od svega je da bude siguran u sebe“, zaključio je Marko za Nova.rs.

Marko Kon je bio srpski predstavnik na takmičenju za pesmu Evrovizije 2009. godine  sa pesmom „Cipela“. Njegova numera nije uspela da se plasira u finale.

 

Finalno veče takmičenja „Beovizije 2020“ počinje večeras u 21 čas na prvom programu RTS.

Tokom prethodnih polufinalnih večeri, stručni žiri i domaća javnost odabrali su dvanaest finalista koji će se boriti za titulu srpskog predstavnika na Evroviziji u Roterdamu, među kojima su: Milan Bujaković i Olivera Popović sa pesmom „Niti“, grupa Hurricane sa pesmom „Hasta la vista“, Neda Ukraden sa pesmom „Bomba“, Andrija Jo sa pesmom „Oči meduze“, Igor Simić sa pesmom „Ples za rastanak“, Thea Devy sa pesmom „Sudnji dan“, grupa EJO sa pesmom „Trag“, grupa Lift sa pesmom „Samo mi kaži“, Ana Milenković sa pesmom „Tajna“, Naiva sa pesmom „Baš, baš“, Marko Marković sa pesmom „Kolači“ i Bane Mojićević sa pesmom „Cvet sa prokletija“.