Bio je Princova desna ruka, sada živi u bolesti i siromaštvu

Showbiz 07. jun. 202016:19 > 16:19
Podeli:
Prince Foto: JEFF HAYNES / AFP / Profimedia

Majkl Van Hafel, nekada je radio kao umetnički direktor zadužen za sve nastupe Princa, kao i za dizajniranje njegovih albuma i naslovnica singlova, danas je njegov život daleko od holivudskog glamura - živi u jednosobnom stanu, bez interakcije sa ljudima i kako sam kaže, jedva "krpi kraj sa krajem".

Pre 10 godina oboleo je od teškog neurološko-imunog poremećaja, te jedva može da se pomera – od tada mora da pronalazi razne nove načine da stvara umetnička dela, u okvirima ograničenja jednosobnog stana. Međutim, mnogo ranije, kada je bio mladić u svojim dvadesetima, upoznao je jednog od najvećih muzičara u istoriji, te je bio njegov stalni saradnik.

PROČITAJTE JOŠ

Van Hafel se preselio u Princovo rodno mesto, Mineapolis, gde kaže da je radio u svetu muzike i vizuelnih umetnosti sa „podjednakim stepenom neuspeha“. Ali, očigledno se nisu svi slagali sa tom negativnom ocenom – primetilo ga je Prinsovo osoblje i uskoro je počeo da radi u muzičarevom studijskom kompleksu Pejzli Park, pružajući tehničku podršku tadašnjem umetničkom direktoru.

„Ostao sam sam u kancelariji i čekao da dobijem neki posao, da radim bilo šta. Čekao sam satima nogu dignutih na sto, pušeći cigaretu i čitajući pisma obožavalaca Princu. Princ je samo ušao i zagledao se u mene. Pitao me je gde mi je kolega. Oblio me je hladan znoj i bio sam nervozan kao sam đavo. Princ je nastavio da zuri u mene. Potom je otišao“, izjavio je on za američke medije, prenosi „BBC„.

Michael Van Huffel Foto: BBS arhiva

Umesto otkaza od kog je strepeo, Hafel je dobio da dizajnira majice, omote za singlove i vizuelni materijal za albume – da bi na kraju preuzeo posao glavnog umetničkog direktora. Sredinom devedesetih, Van Hafel se iz Mineapolisa preselio u Holivud, da bi radio kao kreativni direktor na filmskim projektima.

Radio je i ilustracije za MTV, Najk i druge kompanije. Ali, 2007. godine njegova karijera je stala.

„Počelo je nečim za šta sam mislio da je grip koji ne prolazi. Ophrvao bi me stravičan umor i zaspao bih za volanom dok se vraćam kući s posla. Osetio bih snažan bol u nogama i pao sam par puta dok sam hodao. Bilo je to više od neke obične bolesti“, izjavio je.

Posle dve godine i nebrojeno mnogo poseta bolnici, Van Hafelu je postavljena dijagnoza mijalgičkog encefalomijelitisa, poznatog i kao ME, iliti sindrom hroničnog umora – stanje tokom kog se ljudi često osećaju krajnje iscrpljeno i nesposobno da obavljaju čak i najprostije svakodnevne obaveze. Kao i mnogi drugi pacijenti koji boluju od ME-a, i on je otkrio da njegovo zdravstveno osiguranje ne pokriva svo lečenje koje mu je neophodno.

Nesposoban da radi, bio je prisiljen da proda kuću na Venis Biču, kola i ličnu kolekciju Prinsovih suvenira kako bi platio zdravstvene troškove. Poslednjih sedam godina, živi sam u jednosobnom stanu. Većina interakcije sa drugima odigrava se u virtuelnom svetu ili preko interneta, dok mu posete medicinskih sestara pružaju retku priliku za kontakt s ljudima, prenosi pomenuti medij.

Prince Foto: ROBERT SULLIVAN / AFP / Profimedia

„Veoma mi je teško da napustim sobu. Kad se osećam dobro, izađem dva ili tri puta mesečno u kratku šetnju, ali bilo je čitavih šestomesečnih perioda kad ne bih uopšte izlazio iz sobe“, kaže on.

Danas stvara fotografije putem kamere mobilnog telefona. Kako je objasnio za američke medije, unutar svoje sobe fotografiše biljke, senke i oblake kako bi stvorio nesvakidašnja umetnička dela za koja govori da ga podsećaju na okean.

„Ova soba me vezuje za infuzije, pumpe i igle. Nasred poda je dušek. Sumorno je. Ne sviđa mi se. Fotografije su postale način da pronađem nešto lepo i smisleno u svemu ovome.“

Najviše mu je žao Princovih stvari koje je morao da proda kako bi preživeo.

„Potrošio sam svu ušteđevinu sakupljenu tokom godina kao kreativni direktor u Holivudu. Srce mi se slomilo kad sam morao da dam na aukciju Princove stvari. Morao sam da prodam unikatni držač za kompakt diskove koji je Princ svojeručno napravio za mene, kao i jedan od njegovih šešira i unikatnu ilustraciju na kojoj je zapisao smernice za umetnika. To su nenadoknadive stvari. Prodao sam to jer sam apsolutno morao“, zaključio je on.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

 

Komentari

Vaš komentar