Foto: Ivan Dinić/Nova S

UN Women Srbija u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Norveške u Beogradu pokrenula je inicijativu "MLADI PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA I DEVOJČICAMA" sa idejom da se mladi upoznaju sa modelima ponašanja koja utiču i podstiči razvijanje rodnog nasilja. Kampanja pod nazivom „Ko se bije – taj se ne voli“ za cilj ima da se mladim generacijama, prevashodno srednjoškolcima, predstavi šta sve podrazumeva nasilje nad ženama i devojčicama. Upoznavajući ih sa motivima i ponašanjem koji su uzrok nasilništva, pokušaćemo da utičemo na svest mladih koji treba da formiraju zdravo društvo.

Lideri ove inicijative biće naša najuspešnija mlada teniserka Olga Danilović, kao i jedan od najpopularnijih glumaca Andrija Milošević. Zahvaljujući ličnim uverenjima, kao i profesionalnom uspehu, upravo su Olga i Andrija prepoznati kao javne ličnosti koje na najbolji način mogu da motivišu mlade da primete i ne vrše rodno nasilje.

PROČITAJTE JOŠ

„Ideja projekta jeste da uz podršku ličnosti iz sveta umetnosti, sporta i javnog života, ova tema postane vidljiva i adekvatno predstavljena, da se o njoj glasno govori, te da se društvo informiše o nasilju nad ženama i devojčicama i posledicama koje ono ostavlja na živote onih koje su ga preživele. Razvoj zdravog društvenog okruženja koje ne toleriše nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji je misija ovog projekta“, izjavila je Milana Rikanović, direktorka Agencije Ujedinjenih Nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji.

Srbija, baš kao i većina zemalja u regionu, ne može da se pohvali brojkama kojima se svakodnevno predstavlja nasilje prema ženama i devojčicama. Iako se čini da se o nasilju nad ženama i devojčicama govori sve češće, ostaje ipak gorak ukus realnosti koja nas opominje da senzacionalistički pristup ovim temama, nije i neće doprineti poboljšanju razumevanja i odgovornosti da se ovakve pojave u društvu smanje, ili makar tretiraju institucionalno na odgovarajući način.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Svi komentari (0)