Foto: Vesna Lalić

Nedavne pretnje smrću koje je osuđivani prestupnik Kristijan Golubović izrekao u rijalitiju "Zadruga" na televiziji sa nacionalnom frekvencijom, ispostavile su se kao "smrtna presuda" ovom TV formatu u Srbiji.

Naime, Savet Regularnog tela za elektronske medije (REM) odlučio je da pokrene izradu pravilnika, kojim će biti ograničeno emitovanje rijalitija u terminu od 23 časa do 6 jutru, potvrdio je za Nova.rs član Saveta Slobodan Cvejić. REM će, takođe, podneti krivičnu prijavu protiv Kristijana Golubovića zbog pretnji izrečenih u rijaliti programu i pokrenuti postupak protiv TV Pink gde je emitovan taj program.

PROČITAJTE JOŠ

Cvejić je objasnio da je Savet REM na današnjoj sednici, na njegov i predlog članica Judite Popović i Višnje Aranđelović, pokrenuo izradu pravilnika o emitovanju rijalitija ‘prisilnog okruženja’.

“Takav pravilnik je obavezujući i podrazumeva da se rijaliti emituje u terminu od 23 časa uveče do 6 ujutro. Posle toga nacrt pravilnika ide na mišljenje Ministarstvu, pa na javnu raspravu. Međutim, ni mišljenje Ministarstva ni javna rasprava nisu obavezujući, pa verujemo da će pravilnik biti usvojen u onom obliku u kom ga izradi REM” naveo je Cvejić.

REM će takođe podneti krivičnu prijavu protiv Kristijana Golubovića zbog pretnji smrću izrečenih u rijaliti programu “Zadruga” na TV Pink 16. septembra uveče, pošto je, kako je naveo, zakonska obaveza REM-a da se obrati nadležnim organima kada utvrdi da je u programu izvršeno neko krivično delo.

Takođe, REM zbog ovog dešavanja, prema Zakonu o elektronskim medijima, pokreće postupak protiv TV Pink, gde je emitovan sporni program.

Zakon kao sankciju koja se na kraju tog postupka može izreći emiteru navodi opomenu, upozorenje, zabranu emitovanja konkretnog programa ili oduzimanje dozvole za emitovanje.

Foto: N1

Podsetimo, na društvenim mrežama i na Jutjubu u petak se pojavio snimak u kom Kristijan Golubović, učesnik rijalitija “Zadruga” i osuđivani kriminalac, u prenosu uživo javno preti smrću Staniji Dobrojević “ako mu se ne izvini zbog toga što je rekla o njegovoj deci”.

Golubović je tokom emisije “Pitanja gledalaca” prvo uputio niz uvreda na račun Stanije Dobrojević, da bi potom ustao i izgovorio direktnu pretnju smrću.

Sednica Saveta je već tada bila zakazana sa dnevnim redom na kojoj je bio i predlog da se izradi Pravilnik o vremenu emitovanja rijaliti programa ‘u prisilnom okruženju’, a sam incident je dodat kao tačka dnevnog reda.

Kristijan zbog pretnji može i krivično da odgovara

Kako je Nova.rs već pisala, prema članu 138 Krivičknog zakonika, Kristijanu Goluboviću preti i godinu dana zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti Staniji Dobrojević. Tamo takođe piše i da Kristijan Golubović može dobiti novčanu kaznu.

Foto: Arhiva/Instagram/stanijadobrojevic/Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Stanija Dobrojević je na Instagramu nakon toga objavila da je podnela krivičnu prijavu protiv Golubovića.

“Danas je podnesena krivična prijava! U rijaliti ne ulazim dok ne budu pogodni uslovi za to. Interesuju me samo javne mere. Ugrožena mi je bezbednost i život. Ovaj sukob je i počeo pod kamerama javno i datira od ‘Farme 6’. Hoću da se ovo reši pred narodom, nacijom, kamerama: javno”, napisala je ona na Instagramu i dodala:

“Ne moram dalje više da se oglašavam, niti bilo šta da objašnjavam. A po komentarima podrške i naroda, shvatila sam da im je sve jasnije nego meni samoj”, završila je Stanija svoje obraćanje.

Foto:E-Stock/Miloš Rafailović

Kristijan Golubović je i ranije imao problema sa zakonom

Posle izdržane osmogodišnje kazne na koju je osuđen zbog trgovine drogom, Aleksandar Kristijan Golubović napustio je “Zabelu” 16. aprila ove godine.

Golubović je bio uhapšen 16. januara 2010. u Beogradu, kod Crkve Svetog Marka. Kako su navodili domaći mediji, policija je toga dana zaplenila 125 grama mešavine heroina i paracetamola i pištolj. Pred sudom Kristijan se branio da nije švercovao drogu iz Novog Pazara, već da je nabavljao ćevape i parfeme. Insistirao je na tome da nije diler i da mrzi narkomane.

Optužen je, a kasnije i osuđen zbog organizovanja kriminalne grupe koja je trgovala heroinom od avgusta 2009. do momenta privođenja. I pre ove kazne robijao je u Nemačkoj, ali i u Solunu. Hapšen je i tokom akcije “Sablja” zbog iznude, zbog čega je osuđen na zatvorsku kaznu. Samo godinu dana bio je na slobodi pre nego što je ponovo pao zbog droge.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Komentari

Svi komentari (21)