Preminula prva kandidatkinja za Oskara afroameričkog porekla

Showbiz 29. jan. 202110:03
Podeli:
Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Legendarna glumica Siseli Tajson, prva Afroamerikanka koja je bila nominovana za prestižnu nagradu Oskar, preminula je u četvrtak u 96. godini.

PROČITAJTE JOŠ

Ovu informaciju potvrdio je njen dugogodišnji menadžer Leri Tompson, a uzrok smrti nije poznat.

Glumica će ostati upamćena po dugotrajnoj i bogatoj karijeri, a posebno po nominaciji za Oskara za ulogu u filmu „Sounder“, kao i nagradama Ton i Emi.

Izborila se i za prava ove populacije, a njene uloge u filmovima bile su raznovrsne: od robinje, aktivistkinje za ljudska prava, poslovne žene, borca za istinu, majke, i mnoge druge. U svaki lik je unosila jednu vrstu dubine, posebne emocije, plemenitost i gracioznost.

Foto: EPA-EFE/NINA PROMMER

Njena filmografija uključuje neke od najpoznatijih filmova i televizijskih emisija u kojima značajnu ulogu imaju Afroamerikanke poput „Sounder“, „The Autobiography of Miss Jane Pittman“, „Roots“, „The Marva Collins Story“, „The Women of Brewster Place“ i „The Help“.

Ipak, u nekoliko navrata Siseli je isticala da je njeno najveće dostignuće bilo 2016. godine, kada joj je tadašnji američki predsednik Barak Obama dodelio Medalju slobode.

„U svojoj dugoj i izvanrednoj karijeri Siseli Tajson nije samo nadmašila ulogu glumice, ona je oblikovala tok istorije“, rekao je Obama tog dana.

„Ja sam jedno od troje dece koja su odrasla u području koje je danas poznato kao El Bario, a to je bila istočna strana Njujorka. Da s tog mesta dođem u Belu kuću, i da mi prvi predsednik Afroamerikanac stavi tu medalju oko vrata, šta onda mogu više poželeti“, govorila je glumica tada, opisujući taj trenutak kao jednom od najvažnijeg u životu.

Foto: EPA-EFE/TANNEN MAURY

Rođena je 19. decembra 1924. godine u Njujorku. Njene sklonosti ka sviranju klavira i recitovanju rano su prepoznate. Kasnije se školovala na Univerzitetu u Njujorku.

„Uvek sam išla korak dalje, pokušavala sam otkrivati stvari, istraživati, učiti“, bile su njene reči, piše CNN.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar