Foto: Privatna arhiva/Arhiva

Epidemija koronavirusa promenila je celokupan način života, a od 1. septembra i početak nove školske godine, zbog čega su poznati roditelji zbunjeni novim pravilima nastave.

Ministarstvo prosvete predložilo je nekoliko modela, a roditelji treba da se opredele da li će njihova deca pohađati nastavu u školi sa maskama ili online nastavu od kuće, s tim da ako izaberu taj model moraće da budu ocenjivana u školama. Što se tiče osnovaca od prvog do četvrtog razreda, oni će nastavu pohađati u učionicama, u grupama od najviše 16 đaka, dok bi učenici od petog do osmog razreda trebalo da obavezne predmete pohađaju u školi, dok bi za izborne bila organizovana nastava na daljinu.

Jedan od predloga, doduše za srednjoškolce, je i da jedne sedmice nastavu u školi prati pola odeljenja dok je druga polovina kod kuće i nastavu prati online. Prema preporuci Kriznog štaba deci će se na ulazu u školu meriti temperatura, časovi će trajati 30 minuta, a pauze će se koristiti za čišćenje i dezinfekciju učionica, hodnika. Na časovima muzičkog nema pevanja, nema proba školskog hora, a na fizičkom nema kolektivnog sporta. Kada su maske u pitanju, postoji mogućnost da se skidaju tokom časa dok deca sede za svojim stolom, ali i da se obavezno stavljaju kada se kreću, na odmoru i kada izlaze napolje.

Pozvali smo poznate roditelje čija deca pohađaju osnovnu školu kako bi čuli njihova mišljenja i namere što se tiče novih školskih pravila od septembra ove godine.

Vesna Đogani zabrinuta je za obrazovanje svoje dece, koju je dobila u braku sa Đoletom Đoganijem. Naime, njen sin Adrijan ove godine polazi u 8. razred, a njena ćerla Laura je đak prvak.

Foto: Zoran Lončarević

„Dosta sam zabrinuta s obzirom na to da Laura kreće u prvi razred. Ona se raduje, ali ja sam u nekom strah jer slede totalno novi uslovi i totalno je novi način predavanja. Primetila sam da svi vršnjaci mog sina, koji su sedmi razred osnovne škole i koji su drugo polugodište izgurali online putem, uopšte nisu zadovoljni. Većina dece tvrdi da zapravo ništa lepo nisu ni naučili, ni razumeli. Imaju utisak da su propustili dosta stvari. Možete li da zamislite koliki je strah u deci od sledeće školske godine. Na primer, sin mi polazi u osmi razred i mora da se priprema za prijemni ispit, da izabere srednju školu, tako da je dosta konfuzno. Uzdam se u to da ću biti mirna i da ću biti prinuđena da im pomažem. Naravno da mi nije lako budući da i ćerka polazi u prvi razred. Prvo je bila informacija da će svi raditi online što je za mene bilo totalno neverovatno. Znamo svi da polazak u školu znači socijalizacija sa društvom i upoznavanje sa učiteljicom i drugarima iz odeljenja, kao i novim radnim navikama. Bilo bi bezveze da se ostane na online nastavi. Zamislite da prvak sedi kod kuće i gleda neku učiteljicu preko TV-a i onda roditelji opet moraju da glume prosvetne radnike. To mi se nikako ne dopada. Baš sam ljuta na ceo ovaj sistem, pogotovo jer neće biti fizičke i muzičke nastave. Virus zna da sada ne treba da napada decu, ali od 1. dseptembra će morati da ih napada Malo sam zbunjena, ali držim pesnice, onako, daj Bože da sve ispadne kako treba“, rekla je pevačica grupe „Đogani Fantastiko“.

Isto mišljenje deli i njena kolegnica Olja Karleuša, čiji sin Pavle polazi u 6. razred. I ona je nezadovoljna odlukama o školstvu jer smatra da deca moraju da sede u školi da bi nešto naučila.

Foto: Zoran Lončarević

„Kao majka dečaka koji kreće u 6. razred iskreno mogu reći da uopšte nismo u zavidnoj poziciji, prvenstveno zato što se ni desetak dana pre početka nove školske godine ne zna kako će deca pohađati i po kom principu. Postoje preporuke od Ministarstva, ali svaka škola pojedinačno mora da donese neki zaključak i odluku. Što se tiče toga šta je struka predložila i preporučila u vezi muzičke kulture i fizičkog vaspitanja, iskreno se slažem s tim šta kaže struka. Ne mogu više da živim u teoriji zavere jer u poslednje vreme jednostavno je svet počeo tako da funkcioniše. Da će biti lako neće nimalo. Ovo će biti vrsta kombinovane nastave, a moje lično mišljenje je da školskog obrazovanja nema bez nastave u školi. Ovo je jedan test na globalnom novou, pa ćemo videti kako će sve to da izgleda. Takođe, mislimd da je vrlo bitno da svaki roditelj popriča sam sa sobom, kao što smo to uradili moj suprug i ja. Prioritet u životu nam je zdravlje našeg deteta, tako da  se ne opterećujem sa drugim stvarima. Apsolutno sam spremna na nered koji će nastupiti u ovoj školskoj godini, kao i u obrazovanju. Nemoguće je da se savršeno funkcioniše na ovaj način. Bože moj, neka izađemo iz ovoga svi na broju živi i zdravi pa ćemo sve ostalo lakše podneti“, kazala je folkerka.

Biljani Sečivanović takođe se ne dopadaju nova pravila, ali zbog zdravstvene sigurnosti rešila je da njen sin Mateja, koji polazi u 8.razred, prati nastavu od kuće.

Foto: Zoran Lončarević

„Moje dete neće ići u školu, pratiće nastavu online putem i ići da odgovara kada bude zakazan termin. Za sada tako, ako se situacija stabilizuje krenuće na nastavu u školu“, završava nekadašnja finalistkinja takmičenja „Zvezde Granda“.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

 

Komentari

Svi komentari (11)