Top 12 ljubavnih filmova nastalih po istinitim pričama

Film 18. okt. 202016:52 > 17:53
Podeli:
Foto:Screenshot/Youtube/DeFilmBlog

Reditelji i scenari za filmska ostvarenja koja prave traže inspiraciju svuda oko sebe, a nekada je ona upravo utemeljena na istinitim pričama. Ovo je naša lista top 12 ljubavnih filmova koji su nastali na osnovu istinitih priča.

KRALJ I JA:

Film „Kralj i ja“ nastao je po memoarima učiteljice i putnice Anne Leonowens koja je više od pet godina podučavala  engleski jezik i kulturu 39 žena i 82 dece kralja Monguta 1860. godine. Anu u filmu glumi Džudi Foster, a ona je predstavljena kao mudra žena koja drži do svog stava.

MOJA AFRIKA:

Film „Moja Afrika“ baziran je na autobiografiji danske književnice Karen Blixen, koja se zaljubila u lovca i putnika Denisa nakon što se zbog posla preselila u Afriku. Uprkos velikim razlikama u njihovim interesovanjima, Karen i Denis započinju strasnu romansu. Ovo ostvarenje u kojem glavne uloge tumače Meril Strip i Robert Retford osvojilo je 7 Oskara.

TEORIJA SVEGA:

Ostvarenje „Teorija svega“ prati životnu dramu naučnika Stephena Hawkinga koji se zaljubljuje u studentkinju patologije Jane Wilde. Međutim, njegova bolest napreduje, i on gubi kontrolu nad svojim telom, ali uz pomoć svoje supruge nastavlja istraživanja. Glumac  Eddie Redmayne za neverobvatnu ulogu koju je odigrao u ovom filmu dobio je Oskara.

NEVIDLJIVA ŽENA:

Film „nevidljiva žena“ govori o jubavi Charlesa Dickensa i mlade devojke Ellen Ternan. Njih dvoje upoznali su se 1857. godine kada je njemu bilo 45, a njoj 18 godina. Ova uzbudljiva romansa trajala je 13 godina, sve do smrti čuvenog pisca.

BLISTAV UM:

Gotovo da ne postoji čovek koji nije pogledao film „Blistav um“ i da ga ovo ostvarenje nije dotaklo. Ovo je priča o talentovanom matematičaru i dobitniku Nobelove nagrade Johnu Nashu, koji je patio od šizofrenije. Nasha glumi sjajni Russell Crowe. Pored neverovatnih otkrića i svih poteškoća sa kojima se naučnik susretao, film opisuje i iskrenu i pravu ljubav njegove privržene žene, Alicie Larde, koju glumi Jennifer Connelly.

JEDI, MOLI, VOLI:

Film „Jedi, moli, voli“ urađen je po romanu Elizabeth Gilbert i govori o tome kako su nam iskušenja idealna prilika da život promenimo iz korena. Tako je jednog dana junakinja, koju tumači Julia Roberts, shvata da je nerećna i kreće na fascinantno putovanje. Ne samo da pronalazi sreću, već i ljubav u šarmantnom Felipeu, koga igra Javier Bardem.

PRIČA O DŽEJN:

Film „Priča o Džejn“  govori o ljubavi proslavljene engleske književnice Jane Austen i irskog advokata Thomas Lefroya. Njihovi roditelji su se protivili braku njih dvoje, jer su mislili da njihova deca zaslužuju bolje partnere. Ovu dirljivu i tužnu ljubavnu priča na filmsko platno preneli su Anne Hathaway i James McAvoy.

NOVI SVET:

Film „novi svet“ urađen je po  knjizi britanskog kapetana John Smitha. Knjigu je napisao nakon što je kao deo ekspedicije kolonizatora iz Britanije stigao u Ameriku, sa ciljem da pokori Indijance. Pored pejzaža divlje prirode, pratimo i početak ljubavne priče Johna, koga glumi Colin Farrell i mlade indijanske princeze, Pocahontas, koju glumi Q’orianka Kilcher.

KOLONIJA:

Film  “ Kolonija“ govori o mladom nemačkom paru koji se našao usred vojnog prevrata u Čileu. Mladića Daniela, koga glimi Daniel Bruhl, hapse i šalju u Koloniju Dignidad, iz koje niko nikada nije pobegao. Njegova devojka Lena (Emma Watson), pokušava na sve načine da ga izbavi iz kandži vođe kulta.

I U DOBRU I U ZLU:

Film  „Ktraljica pustinje“ baziran je na priči mladenaca Kim i Krickitt Carpenter, koje glume Channing Tatum i Rachel McAdams. Mladi par je doživeo nesreću i Krickitt gubi pamćenje o proteklih 18 meseci, upravo perioda kada je upoznala i zavolela supruga. Zato je Kim ostao uz nju sve dok ponovo nije naučila da ga voli.

KRALJICA PUSTINJE:

Ovaj film u kojem glavne uloge tumaače Nicole Kidman i James Francom nastao je po biografiji britanske spisateljice i putopisca Gertrude Bell. Rođena u bogatoj porodici, glavna junakinja nije želela da bude deo londonskog krem društva. Zato je najpre otišla na Istok, gde se zaljubila u Henry Gadogana, radnika ambasade.

HOD PO IVICI:

Biografska priča poznatog kantri pevača Johnny Casha i njegove druge žene, June Carter poslužila je kao inspiracija za film „Hod po ivici“. Njihov zajednički život pratili su problemi sa drogom, porodicama i psihičke poteškoće, koje su oni snagom svoje ljubavi uspeli da prevaziđu. Johnnyja, koji je 10 godina sanjao da ga June zavoli, besprekorno je odglumio Joaquin Phoenix, a Reese Whiterspoon je za ulogu June Carter dobila nagradu Oskar.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.