Kinezi cenzurisali „Fight club“ i promenili mu kraj: Država pobeđuje

Film 26. jan. 202211:02
Podeli:
Foto: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Završetak filma “Borilački klub” (Fight club) Dejvida Finčera iz 1999. godine, koji je stekao status kultnog ostvarenja, izmenjen je u Kini, što je izazvalo bes kod gledalaca.

PROČITAJTE JOŠ

Ljubitelji ovog filma u Kini primetili su da je ostvarenje doživelo preobražaj: nestala je anarhistička, antikapitalistička poruka zbog koje je film postao svetski hit.

U završnim scenama originala Nortonov lik Pripovedača ubija svoj imaginarni alter ego Tajlera Dardena – kojeg glumi Pit, a zatim posmatra kako zgrade eksplodiraju, sugerišući tako da je plan njegovog lika da uništi modernu civilizaciju kakva jeste.

Ipak, u "kineskoj verziji", razvoj događaja je potpuno drugačiji. Narator i dalje nastavlja s ubijanjem Dardena, ali scenu zgrade koja eksplodira zamenio je zatamnjeni ekran i pisani opis završetka filma.

"Policija je ubrzo shvatila ceo plan i uhapsila sve kriminalce, uspešno sprečivši eksploziju bombe", stajalo je na ekranu. Zatim se dodaje da je Tajler, plod Pripovedačeve mašte, poslat u "ludnicu" na psihološko lečenje te je kasnije pušten.

U ovom trenutku nije jasno da li su vladini cenzori naredili alternativni završetak ili su, pak, producenti originalnog filma napravili promene.

BONUS VIDEO: Jonathan English: Cela Amerika će videti film sniman u Srbiji

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar