Feministička komedija koju morate pogledati ovog vikenda

Film 06. mar. 202109:01
Podeli:
Foto: Netflix / The Hollywood Archive / Hollywood Archive / Avalon Editorial / Profimedia

Na Netfliksu je nedavno stigao film Moxie, koji je režirala komičarka Ejmi Poehler, a iako na prvi pogled izgleda kao još jedna tinejdžerska komedija, ovaj film je mnogo više od toga.

PROČITAJTE JOŠ

Film prati plašnjivu šesnaestogodišnju devojku po imenu Vivijen koja stvara feministički pokret među svojim vršnjakinjama kada anonimno objavi magazin u kome koji proziva neutralni status školskog osoblja kada je u pitanju seksizam.

Vivijen tokom filma vodi unutrašnju borbu na više frontova: da li da bude dobra učenica ili štreberka, da li ćuti ili se bori za ono što je ispravno. Zbog toga film Moxie pokriva više tema: intersekcijski feminizam, prijateljstvo, toksična muškost sami su neke od njih, ali i šta sve mogu devojke kada ih pokrene bes.

U pitanju je više od puke komedije – ovaj film na pametan način prikazuje odnos prema mladim devojkama u društvu danas.

Hedli Robinson tumači ulogu Vivijen, a zanimljivo je da je ona sama napisala i režirala feministički manifest 2019. godine, zasnovan na predstavi Čekajući Godoa, ali iz ženskog ugla.

Pored nje, mladu glumačku postavu čine i Alycia Pascual-Peña (Lucy), Lauren Tsai (Claudia), Josephine Langford (Emma), Josie Totah (CJ), Sydney Park (Kiera), Anjelika Washington (Amaya), Nico Hiraga (Seth), Patrick Schwarzenegger (Mitchell Wilson) i Sabrina Haskett (Kaitlynn).

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar