Đorđe Balašević: Ovi takozvani novinari…

Showbiz 23. dec. 202023:51 > 24. dec. 2020 07:17
Podeli:
Đorđe Balašević Foto: Zoran Lončarević

Inspirisan pitanjem novinara "po čemu će pamtiti ovu godinu", koje mu je postavljeno u jednom telefonskom intervjuu, kantautor Đorđe Balašević napisao je svoju kolumnu za hrvatski "Večernji list", u kojoj je objasnio zbog čega nikako ne želi da pamti 2020.

PROČITAJTE JOŠ

„Ovo sad već malo predugo traje. Sad se već osećam prilično „koronulo“…Ne znam kako likovi s tabloidnih portala uopšte i dolaze do mene? Pretpostavljam da podnesu zahtev za ekshumaciju. I dalje se uporno hvalimo kako smo nekom davežu jednostavno spustili slušalicu, a odavno se tu radi samo o pritisku na dugme, no, jasno vam je da pokušavam reći da sam odmah prekinuo vezu“, započeo je svoju kolumnu ovim rečima Đorđe Balašević, te je nastavio:

Đorđe Balašević Foto: Zoran Lončarević

„Na žalost, i ovi takozvani novinari (jer to takođe više nema dodirnih tačaka s „novinama“), izveštili su se da pitanja postavljaju promidžbenom brzinom, u onom sumanutom ritmu kojim se preporučuje „konsultacija s lekarom ili farmaceutom“. Istina, i ja sam pomalo usporio, našoj generaciji je ipak potrebno malo vremena da prvo proveri da li pritiska pravo dugme ili će ponovo greškom uključiti kameru, a možda čak i otići na Jutjub, pa mahinalno lajkovati novi spot repera iz Gornjeg Vakufa. U svakom slučaju, ipak nisam uspeo a da ne čujem genijalno pitanje zbog kog sam i pozvan, a zbog kog je, na kraju krajeva i vredelo četiri decenije graditi karijeru… – Po čemu ćete pamtiti ovu godinu“, nakon čega je kantautor objasnio da je ovo „godina bljaka“ koju sigurno neće upamtiti.

Đorđe Balašević Foto: Zoran Lončarević

„Pre svega, je li obavezno da se baš svaka godina pamti? Nije to baš sasvim u redu? Kad se jednog dana, daleko bilo (ali došlo blizu), budu prebrojavale godine mog života, i dvehiljade dvadeseta će se tu nezasluženo uračunati, uz sve one blistave i veličanstvene Godine Lavova. Godina u znaku „bljaka“! Do nedavno sam mislio da nema uzaludnije i protraćenije godine od one koju sam proveo u JNA, pidžama-parti uz kolektivno gledanje „TV Dnevnika“, besomučno salutiranje svakoj šapki koja naiđe, i ono groteskno kopanje „rova za ležeći stav“, na Jakuševcu, nadomak civilizacije, za moje shvatanje slobode i zdravog razuma predstavljali su pikove apsurda i besmisla“, prisećao se Balašević nekih ranijih vremena, pa je obrazložio da se ove godine neće ipak neće sećati, jer je u njoj izgubio svog prijatelja, glumca Mustafu Nadarevića.

Đorđe Balašević Foto: Zoran Lončarević

„Ali, ne pada mi na pamet da pamtim dvehiljade dvadesetu. Čak ni po Mustafi Mujici Nadareviću. Ja možda već jesam i pomalo mator i prolupan, i prilično „koronuo“, kao što rekoh… Ali još uvek mi preostaje sasvim dovoljno boljih godina po kojima ću pamtiti prijatelje… „, zaključuje čuveni kantautor.

Podsetimo, Đorđe Balašević i Mustafa Nadarević bili su dugogodišnji prijatelji, koji su radili zajedno na Balaševićevom filmu „Kao rani mraz“, u kojem je Nadarević imao jednu od glavnih uloga.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.

Komentari

Vaš komentar