Foto: XPUSJP / Backgrid UK / Profimedia

Bilo da veruješ u magiju petka 13. i da će ti se na današnji dan dogoditi nešto baksuzno ukoliko se ne vratiš tri koraka unazad ako ti crna mačka pređe put ili si od onih koji znaju da je to obična izmišljotina, uvek je vreme za dobar horor.

S tim u vezi, u nastavku ovog teksta predstavljamo listu 13 horor serija i filmova koje možeš da gledaš na petak 13.

Vrisak 1, 2, 3, 4

Kultni naslov iz devedesetih, koji je reinkarnaciju doživeo u vidu MTV serije . Preporučujemo preskakanje serije, a ukoliko volite estetiku devedesetih i Niv Kembel, Vrisak mora da bude na listi.

Američka horor priča

Serija Američka horor priča emituje se već devet godina, a svaka sezona obradila je posebnu temu. Od cirkuskih nakaza, preko ukletih kuća, hotela i urbanih legendi, do ludnice. O, da, druga sezona je naša omiljena.

Anabel (i svi njeni nastavci)

Ima li išta jezivije od… porcelanskih lutaka? Naravno da nema, a deca se u horor filmovima nekako uvek vežu za njih. Tako je i u „Anabel“. Jeziva priča o jezivoj lutki.

Motel Bejts

Ako ste ikada gledali originalni film Psiho Alfreda Hičkoka, serija insiprisana pričom u kojoj glume Vera Farmiga i Fredi Hajmor mora da se nađe na listi.

Krug

Dve reči: Sedam dana. Ovo je jedan od onih filmova koji se ne zaboravljaju lako, a ako ništa, bar ćete ostaviti telefon na neko vreme.

The Haunting of Hill House

Verovatno jedna od najjezivijih serija koja je objavljena poslednjih godina. Kroz deset epizoda prolazimo kroz paranormalna iskustva u ukletkoj kući porodice Hill. Noćne more – zagarantovane.

Goodnight, Mommy

Da biste shvatili šta je strašno u ovom filmu, morate ga odgledati. Na početku se čini da je to film o dvojici blizanaca koji čekaju da se njihova mama vrati sa plastične operacije… ali kada se vrati, počinju da se pitaju da li je njihova mama… zaista njihova.

Castle Rock

Iz uma genijalnog Stivena Kinga, serije o gradu Castle Rocku, kombinuje mitološko pripovedanje i intimnu karakterizaciju likova iz najpoznatijih dela Stivena Kinga, preplićući likove i teme iz izmišljenog grada. Bill Skarsgard igra glavnu ulogu, što znači da je jeza zagarantovana.

Pročišćenje (svi delovi)

Sama činjenica da u filmu postoji dan kada zakoni ne važe i kada možete ubiti koga god poželite, dovoljna je da vam se sledi krv u žilama. Sve zbog višeg cilja: pročišćenja. Nema ni bolnica, ni policije… samo anarhije.

Kad jaganjci utihnu

Apsolutni klasik: priča o Hanibalu Lektoru nikada nije bila ispričana na način na koji su to uradili Antoni Hopkins i Džodi Foster.

Unfriended

Sav užas i horor društvenih mreža prikazan je u ovom filmu. Sem jeze koju ćete osetiti, videćete i da maltertiranje na internetu nije ni malo naivno, niti poželjno.

Lights Out

Mnogi tvrde da je ovo najstrašniji film svih vremena. Savet: ako se plašite mraka, ovaj film vam neće pomoći da otklonite strah.

Petak 13

Kako drugačije završiti listu za petak 13. nego serijalom filmova o ukletom danu. Džejson i njegova maska plaše ljude godinama, samo je pitanje koji ćete film iz serija odgledati prvo – ima ih 12.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk Tviter.