Kada je Rusija saopštila da je razvila prvu vakcinu na svetu protiv koronavirusa, to je bio trenutak nacionalnog ponosa, a porodica Pavlov je bila među onima koji su požurili na vakcinaciju. Ali sa odlaganjem međunarodnog odobrenja ruske vakcine Sputnjik V, porodica je odlučila da ipak potraži buster dozu zapadne proizvodnje na nekom drugom mestu. Izbor je pao na Beograd.

Želja da putuju na Zapad sa važećom propusnicom za COVID-19 dovela ih je u Srbiju, gde se stotine ruskih „turista“ proteklih nedelja okupljalo kako bi primilo vakcine odobrene od strane Evropske Unije.

Organizovane ture koje dovode Ruse u Srbiju pravi su hit u Moskvi, mnogi građani Rusije mogu se videti u glavnom gradu Srbije na mestima za vakcinaciju, hotelima, restoranima i barovima.

Srbija je zgodan izbor za vakcinaciju za Ruse jer mogu doputovati bez viza a u ponudi je i veliki izbor vakcina zapadne proizvodnje.

Rusko udruženje turoperatora prvo je objavilo da su se „paket aranžmani za vakcinaciju“ u Srbiji pojavili na tržištu početkom septembra i da su vrlo brzo postali „najprodavanija roba“.

Maja Lomidze, izvršna direktorka grupe, rekla je da se cene takvih aranžmana kreću od 300 do 700 dolara, u zavisnosti od toga šta je sve uključeno u ponudu.

Lomidze je navela da kašnjenje u priznavanju ruskih vakcina navodi ljude da traže alternativne prilike koje bi im omogućile slobodno putovanje svetom.

Ruski predsednik Vladimir Putin je predstavio Sputnjik V u avgustu 2020. godine kao prvu koja je registrovana u svetu, ali ruska vakcina je do sada odobrena u oko 70 zemalja, uključujući i Srbiju. Međutim Svetska zdravstvena organizacija tvrdi da se njeno globalno odobrenje još uvek preispituje nakon što je identifikovala probleme u proizvodnji pre nekoliko meseci.

Do sada je SZO odobrila vakcine Fajzer, Astra Zeneka, Džonson & Džonson, Moderna i kineske vakcine Sinovak i Sinofarm.

Osim SZO, Sputnjik V čeka odobrenje i od Evropske agencije za lekove pre nego što se ukinu sva ograničenja putovanja za ljude vakcinisane ruskim cepivom.

Dugo čekanje frustriralo je mnoge Ruse, pa kada je SZO najavila još jedno odlaganje u septembru, počeli su da traže rešenja na drugom mestu.

Zvanični podaci Vlade Srbije pokazuju da je do sada u zemlji vakcinisano skoro 160.000 stranih državljana, ali nije navedeno koliko među njima Rusa.

U Rusiji je stopa vakcinacije u zemlji niska – do sada je skoro 33% od 146 miliona ljudi u Rusiji primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv koronavirusa, a 29% je bilo potpuno vakcinisano.