Nasilje nad migrantima u Hrvatskoj koje je uznemirilo Evropu

Video dana 09. okt. 202108:30 > 11:30
Podeli:

Hrvatski zvaničnici izjavili su da vlasti istražuju najnovije navode da je nacionalna granična policija koristila nasilje kako bi vratila migrante koji pokušavaju da uđu u zemlju iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatsko ministarstvo unutrašnjih poslova formiralo je poseban tim nakon što se pojavio video zapis na kojem se vidi kako hrvatska policija premlaćuje migrante pendrecima, rekao je nadležni ministar Davor Božinović.

Na snimku koji je objavila istraživačka neprofitna redakcija „Lighthouse Reports“, sa sedištem u Holandiji, vide se uniformisani muškarci koji nose fantomke u šumi i udaraju migrante dok panično trče.

Video je navodno snimljen negde na granici s Bosnom, a policajci su identifikovani kao pripadnici Interventnih jedinica policije Hrvatske.

Novinari istraživači Klas van Dijken i Lamija Šabić rekli su da je incident snimljen u blizini sela Sturlića.

Adalbert Janz, portparol Evropske komisije rekao je u Briselu da su video zapisi „veoma zabrinjavajući“.

„Dela nasilja i maltretiranja migranata, azilanata i izbeglica su neprihvatljiva i moraju se istražiti“, rekao je on na konferenciji za novinare.

Hrvatska policija je više puta optuživana za upotrebu prekomerne sile nad ljudima koji beže od rata i siromaštva u svojim zemljama, što su zvaničnici ranije negirali.

Hiljade migranata ostalo je zarobljeno u Bosni i na drugim balkanskim granicamau u pokušaju da se dočepaju Zapadne Evrope i boljeg života.