U Bosni i Hercegovini sa strahom gledaju kako koronavirus besni u susednim zemljama, pripremajući se za novi talas korone i to u zemlji koja ima nisku stopu vakcinacije i koja je među najteže pogođenim evropskim zemljama tokom pandemije.

U Banja Luci, u Republici Srpskoj, povećan je broj hospitalizacija i osoblje odeljenja za COVID-19, Glavne gradske bolnice, očekuje da bi situacija u narednim danima mogla da esplodira.

Od predviđenih 300 kreveta za pacijente obolele od COVID-19, 223 su već popunjena, uključujući i 32 bolesnika na intenzivnoj nezi. Tokom ranijih skokova, bolnica je uspela da proširi svoj kapacitet na oko 700 kreveta.

U BiH na 3,2 miliona stanovnika stopa vakcinacije iznosi 22 odsto, što je među najnižima u Evropi. Lekari u Banja Luci rekli su da većina njihovih sadašnjih pacijenata nije vakcinisana ili je primila samo jednu dozu.

Jedan od nevakcinisanih pacijenta sa COVID-19, Rajko Milunović (43), rekao je da će primiti vakacinu ćim izađe iz bolnice. „Tek kada osetite ovu bolest na svojoj koži, na sebi, onda shvatite koliko je to opasno. Sada mi je sve jasno. Čim izađem odavde, vakcinisaću se. Mislim da je vakcina dobra stvar“, rekao je Milunović.

Mnogi u Bosni i Hercegovini su skeptici prema vakcinama zbog opšteg nepoverenja prema vlastima i lebdećih teorija zavere protiv vakcinacije.