Zašto nam je uopšte potrebno pravosuđe?

Video 16. nov. 202021:00 > 21:30
Podeli:

"Izjave poput one predsednika Srbije da 'mi znamo ko je ubio čoveka u Belvilu', efektivno dezavuišu i negiraju smisao postojanja pravosuđa, a ono nam je potrebno da ne bismo bili kriminalizovano društvo", poručili su s tribine Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) "Zašto nam je uopšte potrebno pravosuđe" sudija Apelacionog suda u Beogradu Miodrag Majić i profesor Pravnog fakulteta u Beogradu Miodrag Jovanović.

„Pravosuđe nam je potrebno da bismo bili uređeno a ne kriminalizovano, permanentno siromašno društvo, i da bismo konflikte rešavali tamo gde im je mesto, a ne u medijima, na ulicama, likvidacijama…“, rekao je Majić.

Ističe, međutim, da ne bi trebalo tvrditi ni da je na strani sudstva sve kako valja.

„Tu su pritisci koji predugo traju, na koje sudstvo predugo, prema mom uverenju, nema adekvatan odgovor, ono ćuti, ne suprotstavlja se, ne izgrađuje se kao posebna grana vlasti, već nastavlja neku vrstu bivstvovanja u jednoj arhaičnoj ideji jedinstva vlasti, gde je pravosuđe deo državnog aparata koji je tu da štiti državu, a ne pojedinca i njegova prava“, napominje Majić.

Miodrag Jovanović, međutim, podseća da je u subotu u „Politici“, na prvoj strani objavljena izjava predsednika Srbije, koji je poručio da „mi znamo ko je ubio čoveka u Belvilu“.

Jovanović pita ko smo to „mi“ i zašto je bitno da neki „mi“, osim policije i tužilaštva, izgovaramo takvu rečenicu.

„Svakodnevno u javnom diskursu srećete takve izjave najviših državnih zvaničnika, koji efektivno dezavuišu i negiraju smisao postojanja pravosudnih institucija – zato je i naziv naše tribine provokacija“, objašnjava Jovanović.

 

Komentari

Vaš komentar