Vila ukopana u brdo: Remek-delo moderne arhitekture

Video 27. jan. 202117:39
Podeli:

Kuća koju je dizajnirao stuudio "Mold architects" možda nije bolja od drugih objekata slične kvadrature i namene, ali da je drugačija, niko ne može da ospori. Ovaj luksuzna zeminuca se nalazi na grčkom ostrvu Serifos. Već na prvi pogled je bilo potpuno jasno šta je bio osnovni cilj – što manji utcaj na prirodno okruženje, bar u vizuelnom pogledu.

Kuća je smeštena na jednoj od padina okrenutih ka plavetnilu Egejskog mora i potpuno je ukopana, tako da se krov nalazi u ravni okolnog pejzaža. U izgradnji je mahom upotrebljen lokalni kamen, beton, dok neophodnu toplinu obezbeđuje obilje drvenih površina. Iako se kuća kompletno nalazi ispod zemljine površine, to se nije negativno odrazilo na količinu svetlosti. Sve stambene jedinice su okrenute ka istoku i potpuno zastakljene sa te strane, tako da sunca u ovoj zemunici sigurno neće manjkati. A s obzirom na mediteransku klimu, za pretpostaviti je da sunca može da bude i previše, tako da su postavljene tende u vidu veoma atraktivnih drvenih pergola.

Iako bi ova kuća po njenom tipu mogla da se nazove zemunicom, to ne znači da joj nedostaje luksuza. Recimo samo to da se našlo dovoljno prostora i za bazen. Uređenje je prilično moderno i minimalistički organizovano, sa nekim veoma atraktivnim rešenjima poput stepenica postavljenih na betonskom zidu koje su iz pojedinih uglova praktično nevidljive, pa ne remete prozračnost prostora.

Komentari

Vaš komentar