Veliki požari besne po jugu Italije

Video 13. avg. 202114:21
Podeli:

Italijanski vatrogasci nastavljaju da se bore sa požarima u južnim regionima Italije, a veliki problem predstavlja i vremenska prognoza jer meteorolozi predviđaju da će se preriod vrelog talasa sa rekordnim temperaturama nastaviti i tokom vikenda.

Zvaničnici vatrogasne službe rekli su da su bili angažovani na više od 500 loacija u toku samo 12 sati, od kojih 230 na Siciliji, gde je situacija stavljena pod kontrolu nakon što je plamen cele noći pretio seoskim domovima.

Više od 100.000 hektara zemlje, uključujući šume, do sada je ove godine devastirano požarima širom Italije.

Prema procenama, leto 2021. godine postaje druga najgora požarna sezona u poslednjoj deceniji, posle 2017. godine.

U Italiji se temperature ovih dana kreću preko 40 stepeni što je u unutrašnjosti ostrva Sardinije, Sicilije kao Kalabrije doprinelo širenju požara.

Italijansko ministarstvo zdravlja ažuriralo je svoja crvena upozorenja o toplotnom talasu u 15 gradova, uključujući Rim, Palermo, Firencu i Kaljari.

Dok je južna Evropa poznata po sunčanim i vrelim letima, klimatolozi kažu da nema sumnje da klimatske promene usled sagorevanja uglja, nafte i prirodnog gasa izazivaju ekstreme kao što su toplotni talasi, suše i požari, za koje kažu da će se verovatno sve češće dešavati.

Komentari

Vaš komentar