Napušteni objekti su, kao i svi slični u Beogradu, primer neuspele tranzicije, kupovine fabrika zbog građevinskog zemljišta, a ovi u bivšoj fabrici kombajna "Zmaj" su neposredno uz srednju tehničku školu i tako stoje više od 10 godina. Smeće, prljavština, stecište sumnjivih likova, tužna je slika nekadašnjeg industrijskog giganta koji je u "zlatno doba" zapošljavao više od pet hiljada radnika i izvozio poljoprivredne mašine širom sveta.

Jedna parcela u okviru fabrike je ograđena i na njoj je planirana izgradnja poslovnog kompleksa, dok je ostatak dostupan svima, bilo za prolazak ili za one koje mrze da nose kese sa smećem do kontejnera, pa ga iz automobila izbace tu.

Fabrika Zmaj, na zemljištu površine 18 hektara, privatizovana je u decembru 2006. godine za 1.005.000 evra, a kupac je bio konzorcijum firmi.

Kako je najavljeno, na toj atraktivnoj lokaciji, između autoputa i železničke pruge, gradiće se poslovni kompleks površine od 70.000 kvadratnih metara, u dve faze, a u prvoj se grade dva objekta površine 30.881 kvadrata.

Fabrika „Zmaj“ osnovana je 1927. godine za proizvodnju aeroplana i hidroaviona, a 1946, po završetku Drugog svetskog rata, oduzeta je vlasnicima i postaje fabrika poljoprivrednih mašina. Kombajnima „Zmaj 133“ žnjelo se, kažu podaci, čak 95 odsto svih žitarica u bivšoj Jugoslaviji.

Kvalitet, pouzdanost, prihvatljiva cena, odlikovali su tadašnju perjanicu srpske industrije. Ali došle su devedesete, proizvodnja je opala, a onda je usledila i privatizacija.

BONUS VIDEO: „Nakrivljena fabrika“ NAVIP u Zemunu preti da ugrozi prolaznike