„Striži“ i „Ruski vitezovi“ proslavili rođendan nad Moskvom

Video 17. maj. 202119:00
Podeli:

Poznati letački akrobatski timovi „Striži“ i „Ruski Vitezovi“ osnovani su pre 30 godina. Piloti su odlučili da proslave godišnjicu na nebu nad svojim matičnim aerodromom „Kubinka“ u Moskovskoj oblasti, a njihove kolege iz helikoptera takođe su čestitale pilotima rođendan.

Istorija grupe vojnih pilota, koji savršeno vladaju akrobatskim tehnikama, počela je sredinom osamdesetih godina prošlog veka, tada je u lovačkom vazduhoplovom puku u Kubinki formirana grupa za izvođenje demonstrativnih letova sa lovcima MiG-29.

Smatra se da je grupa zvanično osnovana u maju 1991. godine, kada su piloti prvi put nastupili na aeromitingu pod nazivom „Striži“.

Godine 2004. u akrobacije je uključen zajednički let akrobatskih grupa „Striži“ i „Ruski vitezovi“ koji je izvodilo devet letelica (pet Su-27 i četiri MiG-29) u formaciji „romb“ uz izvođenje punog kompleksa akrobatskih figura. To je bio svetski rekord u istoriji vazduhoplovstva, a „devetka“ je dobila naziv „Kubanski dijamant“. Upravo u toj formaciji su „Striži“ nastupili i u vazdušnom delu parade „Dan pobede“ u Moskvi 9. maja.

Komentari

Vaš komentar