Gradovi širom Kine obasjani su lampama i drugim blistavim ukrasima u čast lunarne Nove godine.

Kineska Nova godina počinje danas, a biće u znaku bivola. Domovi i ulice ukrašavaju se crvenom motivima koji teraju zle duhove. Zabranjeno je čistiti kuću i bacati smeće kako se ne bi izbacila sreća koju donosi Nova godina.

Datum proslave kineske Nove godine menja se svake godine jer se datum računa po lunarnom kalendaru tj. zavisi od položaja meseca.

Uprkos različitim datumima, slavlje se uvek održava između 21. januara i 20. februara.

Proslava traje 16 dana, uključujući novogodišnje veče, a prvih nedelju dana slave se kao državni praznik. Velika većina prodavnica je zatvorena u ovo doba, tako da se pokloni za porodicu i prijatelje moraju obezbediti ranije.

Ova 2021. godina biće u znaku bivola. Osobama rođenim u ovoj godini pripisuju se karakteristike marljivosti i iskrenosti. One su ljubazne, staložene, imaju izraženo logičko razmišljanje i zbog svoje stabilnosti su često dobri lideri.

Ipak, interesantno je da se smatra da će ova godina biti nesrećna za osobe koje su rođene u nekim od ranijih godina bivola. To važi i za ostale znakove kineskog horoskopa kada dođe do poklapanja znaka godine rođenja i tekuće lunarne godine.

Slično našem običaju i Kinezi veruju da crvena boja tera duhove, pa svoj dom ukrašavaju motivima u ovoj boji. Na vratima su često oslikani bogovi ili kineska oznaka za sreću.

Nova odeća označava dobar početak i smatra se da donosi sreću, a neretko se ljudi odlučuju za odeću upravo u crvenoj boji. Ulice su ukrašene crvenim lampionima i svetlećim ukrasima, a na njima se često izvodi tradicionalni ples Zmaja.

 

Komentari

Svi komentari (0)