Proslavljeni srpski violinista Stefan Milenković i orkestar “Muzikon” održali su veoma uspešan koncert “Čajanka” u Botaničkoj bašti “Jevremovac” u Beogradu pred velikim brojem slušalaca.

Stefan Milenković je nakon 30 godina trijumfalne međunarodne karijere, posebno u Americi, nastavio život u Srbiji kao profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Kada je Botanička bašta od nedavno krenula da otvara vrata za koncerte, zaista je svaki muzički program predstavljao posebno zadovoljstvo kao jedan kompletan užitak pod otvorenim nebom, što se desilo i sa nastupom violiniste Milenkovića i sastava “Muzikon”.

Uvodni deo koncerta bila je kompozicija “Serenada za gudače” od Petra Iliča Čajkovskog, bez Milenkovića.

Milenković je odveo publiku na izvanredno muzičko putovanje u božanstveni svet argentinskog kompozitora Astora Pjacole (1921-1992) i njegove višeslojne kompozicije “Četiri godišnja doba”.

Ljubitelji klasike uživali su u jednom dahu od prvih tonova koje proizvodi violina Milenkovića pod nazivom “Giovanni Battista Guadagnini” iz 1783. godine.

Kroz četiri stava (“Verano”, “Invierno”, “Primavera” i “Otono”) umetnik violine je stvorio četiri posebna univerzuma ili paralelne dimenzije kojima je tako lako opčinio publiku u tom magičnom ambijentu Botaničke bašte.

“Kakav dan, kakvo veče! Hvala vam, puno vam hvala!”, uzbuđen je bio Milenković nakon ogromnog aplauza koji ga je vratio na bis, gde je maestralno izveo temu iz čuvenog remek delo reditelja Stivena Spilberga “Šindlerova lista” (1993) autora Džona Vilijamsa.

Jedan od najtalentovanijih srpskih muzičara ikada, sa samo 16 godina već je dostigao svoj 1.000. koncert u Montereju (Meksiko), a sa 10 godina je nastupao pred tadašnjim predsednikom SAD Ronaldom Reganom u Beloj kući, ali i kod predsednika Rusije Mihaila Gorbačova i dva puta pred Papom Jovanom Pavlom Drugim.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare