Opozicija: Premalo je nas da se delimo u borbi protiv Vučića

Video 12. feb. 202113:27 > 15:29
Podeli:

Predstavnici opozicionih stranaka, među kojima su Nova stranka i Socijaldemokratska stranka, predstavili su danas predlog platformu za međupartijski dijalog pod okriljem Evropskog parlamenta koja podrazumeva formiranje dva koordinaciona tela zadužena za medije i praćenje toka izbornog procesa.

Predsednik Nove stranke Aris Movsesijan rekao je da je platforma rezultat dogovora 12 organizacija i da će biti predstavljena i drugim opozicionim strankama, sa ciljem sa se unaprede izborni uslovi.

Lider SDS i nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da je cilj platforme da se vlast istera na čistac i natera da poštuju postojeće zakone, jer su ih u proteklih osam godina uglavnom kršili. Ukoliko opozicione stranke koje stoje iza ove platforme ocene da je nemoguće postići dogovor sa vlastima, rekao je Tadić, uvek ostaje mogućnost leks specijalisa, kao što je bio slučaj devedesetih godina.

Tadić je rekao da će stranke opozicije nastaviti razgovore sa rukovodstvom RTS o zastupljenosti opozicionih stranaka na javnom servisu, ali ukazuje da bi trebalo „iza zatvorenih vrata“ razmisliti i o mogućnosti učestvovanja u emisijama i obraćanja biračima „tamo gde je led najdeblji“.

Upitan da li to znači gostovanje na televizijama Pink, Hepi i Prva, Tadić nije odbacio tu mogućnost, ali ponavlja da bi o tome trebalo postići zajednički dogovor, kako bi se izbegla sitacija da jedni druge nazivaju izdajnicima. Svi zajedno treba da se dogovorimo o tome, jer premalo nas je da bismo se delili u ovom trenutku, rekao je Tadić i naglasio da se treba obratiti i biračima koji o aktivnostima opozicije ništa ili malo znaju.

On je rekao i da još nije doneta odluka ko bi grupaciju, koja je uradila ovaj predlog platforme, mogao da zastupa u pregovorima vlasti i opozicije pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta. Učesnici sastanka rekli su da je platforma otvorena i za druge opozicione stranke, ne postavljajući rok u kojem bi o njoj trebalo da se izjasne.

U pisanju platforme učestvovale su Nova stranka, SDS, Pokret 1 od 5 miliona, Demokratska stranka Srbije, Klip Marka Bastaća, Branislav Lečić, Građanski demokratski forum, Vlaška stranka, Mađarski pokret, Nova Srbija, Zelena stranka.

Komentari

Vaš komentar