U podnožju planine Dinare u Hrvatskoj nalazi se izvor Cetine, reke koja svoj 105 kilometara dug tok završava ulivanjem u Jadransko more u Omišu.

Profesionalni ronioci su istraživali ovaj prirodni biser i stigli do dubine od 115 metara. Prema njihovim rečima vrelo je puno podvodnih kanala u kojima se čovek lako može zaglaviti i izgubiti…

Iako je voda kristalno čista, nakon dvadeset metara uranja se u kompletan mrak, pa je neophodna dodatna podvodna rasveta, ali i vrhunsko ronilačko iskustvo.

Ovaj izvor naziva se „Oko Dalmacije“ jer kada gledate sa visine, stene i više nijansi plave i zelene boje prave utisak zenice oka.

Voda je hladna za kupanje, sa prosečnom temperaturom od 8 stepeni, mada nekim avanturistima ni to ne pravi prepreku, pa iskoriste priliku da se okupaju na ovom magičnom mestu.

Svakako plivanje i ronjenje nije preporučljivo, ali za zaljubljenike fotografije i netaknute prirode ovo mesto se čini kao idealno.

Panoramu vrela Cetine na najlepši način upotpunjuje hram Vaznesenja Gospodnjeg, a na nekoliko stotina metara dalje i obližnja crkva Svetog Spasa, najstarija na teritoriji Hrvatske sa starim, pomalo mističnim pravoslavnim grobljem.

 

 

Tagovi