Misterija Ostroga: Neeksplodirana granata u zidu manastira

Video 17. mar. 202121:05 > 31. maj. 2021 12:00
Podeli:

Manastir Ostrog je mesto gde se ne dolazi samo jedanput. Njegov značaj za istoriju pravoslavnog sveta, kao i lik i delo Svetog Vasilija, koji je udario temelje svetosti ovih prostora, teško se mogu opisati rečima i slikama. Ostrog danas predstavlja živo svedočanstvo viševekovnog stradanja za veru i borbu za opstanak naroda, ali i nadu u život koji odnosi pobedu uprkos poteškoćama i mukama.

POGLEDAJTE JOŠ

Izgraditi manastir u steni u 17. veku sam po sebi je izuzetan podvig. U današnje vreme kad je potreban ozbiljan fizički napor kako bi se čovek samo popeo uz stepenice koje vode ka manastiru, strahopoštovanje izaziva činjenica da je tadašnje sveštenstvo izvelo poduhvat podižući, kamen po kamen,  stvarajući jednu od najvećih svetinja na području Crne Gore i regiona.

Monasi i sveštenstvo Ostroga su se vekovima unazad borili sa različitim osvajačima, namerenih da unište manastir i mesto hodočašća vernog naroda. Spašavali su svetinju od Turaka, Nemci su ih gađali granatama, ali su ih čuda Božja, kako kažu naši domaćini, oduvek štitila od zlonamernika.

Smešten na 900 metara nadmorske visine, Ostrog je danas fantastično svedočanstvo jedinstvene sinergije čoveka i prirode i jedno od najvećih arhitektonskih remek-dela.

Svetinja osnovana u čast Svetog Vasilija Ostroškog, koji je sahranjen unutar manastira i za koga se veruje da ima čudotvorne moći, postala je lečilište i mesto nade velikog broja hodočasnika.

Stoga i ne iznenađuje što, kako kažu naši domaćini, Ostrog svake godine poseti na stotine hiljada ljudi iz raznih delova sveta, različitih nacionalnosti i veroispovesti.

Komentari

Vaš komentar