Venecuelu, zahvaćenu političkom, ekonomskom i humanitarnom krizom, poslednjih dana potresa i eskalacija sukoba između policije i kriminalnih bandi. U nameri da proširi teritoriju koju kontroliše, banda iz naselja „Kota 905“, krenula je u osvajanje nižih, takođe, siromašnih četvrti Karakasa, što je izazvalo i reakciju policije. U sukobima na ulicama glavnog grada Venecuele poginulo je više od 20 ljudi.

Kota 905“ je jedna od mnogobrojnih kriminalnih bandi Južne Amerike, koja upravlja delovima grada u kojima žive siromašni slojevi stanovništva.

Ali, to nije samo karakteristika Venecuele, identična situacija je u favelama Rio de Žaneira i Sao Paola u Brazilu. I ove četvrti su pod kontrolom gerilski organizovanih grupa, zbog čega brazilska država nema pristup favelama.

U zemljama Srednje i Latinske Amerike, u borbi za tržišta drogom, narko karteli kontrolišu sve oblasti javnog života. Politička korupcija, otmice i atentati izvor su stalne političke nestabilnosti ovih zemalja.

Jedan od najjačih kartela potekao je, krajem osamdesetih, iz meksičke savezne države Sinaloa. Kolumbijom su harala dva klana, jedan iz Medelina, drugi iz grada Kali, bandu Los Zetas osnovali su korumpirani pripadnici elitne jedinice meksičkih specijalnih snaga.

Komentari

Svi komentari (1)