Službe za tehnički pregled automobila u Srbiji planiraju novo poskupljenje svojih usluga, samo par meseci nakon što su već povećale cene za tri puta.

U auto kući „Kompresor“ nam pojašnjavaju da najveći problem predstavljaju sitni nedostaci, koje vlasnici automobila imaju pravo da „srede“ u roku od tri radna dana, i u novom, ovoga puta besplatnom terminu dolaze na proveru. Ovim se prosto smanjuje broj naplativih pregleda u toku dana, te su ovom odlukom servisi koji rade tehničke preglede na gubitku.

Ovo novo povećanje cena sa 3.000 na 5.000 dinara pravdaju i činjenicom da su im osiguravajuće kuće smanjile zaradu od prodatih polisa auto osiguranja sa 20 na pet odsto, objavilo je udruženje Efektiva.

Kako navode, u Srbiji ima oko 1.700 registrovanih privrednih subjekata koji se bave tehničkim pregledom i/ili registracijom vozila. Prema zvaničnoj statistici, u Srbiji ima oko dva miliona registrovanih vozila, što znači da u proseku svaka od firmi može da registruje oko 1.176 vozila godišnje, ili 98 vozila mesečno.

„Ako uzmemo da je trenutna cena 3.000 dinara ili 25 evra, dolazimo do mesečne zarade od 2.450 evra. Na 98 vozila mesečno neka bude još pet evra po vozilu na ime onih pet odsto koji se dobijaju od osiguranja, to ukupnu mesečnu zaradu podiže na 2.940 evra. Da li je to dovoljno da pokrije mesečne troškove?“, pitaju u Efektivi.

Kako podsećaju, novo povećanje cene se opravdava smanjivanjem provizije od osiguranja, pa se „postavlja pitanje zašto su tehnički pregledi cenu svojih usluga prvobitno povećali sa 1.000 na 3.000 dinara kad je provizija od osiguranja u tom periodu bila ista“.

„U tom istom periodu, na onih 2.450 evra zarade od pružanja usluge pregleda, dodatna zarada je bila oko 20 evra po vozilu ili nešto manje od 2.000 evra mesečno, što je ukupnu zaradu moglo povećati na gotovo 4.500 evra“, zaključuju u Efektivi.

Komentari

Svi komentari (10)