Filmska legenda Klint Istvud napunio je 92 godine. U svom životu „ispratio“ je 17 američkih predsednika, dva svetska rata, prelazak filma iz crno-bele tehnike u boju, pa odatle u CGI, 3D i VR, makartizam, terorizam i skoro sve ostalo što je nakupio gotovo jedan vek istorije.

Više puta Oskarom nagrađeni glumac i reditelj, koji je samo u devetoj deceniji života režirao devet filmova, ne pokazuje želju da se penzioniše.

Rođen 1930. u San Francisku, Klint Istvud je imao karijeru punu protivrečnosti. Nakon detinjstva u siromaštvu, kada je svirao klavir za novčiće, počeo je da glumi u niskobudžetnim TV vesternima i filmovima B kategorije. Nakon uloge u kaubojskoj seriji „Rawhide“ (1959-65), proboj na veliki ekran napravio je nemilosrdnom vestern trilogijom koju je snimio sa Serđom Leoneom: „Za šaku dolara“ (1964), „Za dolar više“ (1965) i „Dobar, loš, zao“ (1966), koja ga je učinila velikom svetskom zvezdom.

Voleo je da igra antiheroje i da se kreće izvan rubova klišea belog viteza u sjajnom okopu. Ovu premisu je podigao na sledeći nivo kada je postao oličenje brutalnog, hladnokrvnog policajca u filmskom serijalu o prljavom inspektoru Hariju tokom sedamdesetih i osamdesetih godina.

Njegovu glumačku karijeru donekle je zasenila rediteljska.

Reč o žanrovski utemeljenim filmovima, izrazito komercijalnim, koji u svakoj od tema kojom se bave, pokazuju žestoku mržnju prema nepravdi, kao i moralni puritanizam.

Nagrađen je Oskarima za najbolji film i najbolju režiju za ostvarenja „Neoprošteno“ i „Devojka od milion dolara“.