Kad ga Nemac sastavi – pogledajte prototip letećeg taksija

Video 19. maj. 202119:00
Podeli:

Ova taksi "vozila" vertikalnog poletanja bizarnog izgleda uskoro će saobraćati između gradova širom sveta nakon što je nemačka kompanija koja stoji iza njega potpisala prve ugovore s lokalnim aerodromima.

Nemački start-up Lilium, smešten u Bavarskoj, pozicionira se kao globalni lider u ovoj novoj industriji, vazdušnog električnog transporta, a kompanija već planira čvorišta u nemačkoj pokrajini Severna Rajna-Vestfalija i američkoj državi Florida, sa putničkim letovima predviđenim od 2024. godine.

Taksiji sa vertikalnim poletanjem koje su razvili trebali bi da počnu da rade u takozvanim vertiportima u Minhenu i Nirnbergu 2025. godine, dok će nakon toga u Kelnu i Dizeldorfu biti otvorena još dva čvorišta.

Prema najavama iz kompanije, karta bi trebalo da košta jednako kao karta za voz za kraće putovanje, koje iznosi oko 50 eura.

Bavarski ministar Florijan Herman rekao je da je ovaj projakat „fascinantan i obećavajući dodatak mobilnosti budućnosti, što pokreće potpuno nove mogućnosti planiranja i rešenja transporta“.

Komentari

Vaš komentar