Hrvati su oduševljeno i bez sendviča dočekivali Aleksandra

Video 09. mar. 202121:00 > 10. mar. 2021 11:32
Podeli:

Gostujući u podcastu "Aleksandar od Jugoslavije", pisac Vuk Drašković i reditelj Zdravko Šotra su izneli interesantna saznanja vezana za život kralja Aleksandra I Karađorđevića.

Vuk Drašković, pisac knjige „Aleksandar od Jugoslavije“ rekao je kako je ideja Jugoslavije mnogo starija od same države i da u vreme kraljevine broj Jugoslovena nije bio zanemarljiv, pogotovo u Dalmaciji u kojoj su, uglavnom Hrvati bili najekstremniji jugoslovenski nacionalisti.

Reditelj Zdravko Šotra je naglasio da treba uzeti u obzir kako su političari bili najveće zlo tog vremena i da su sprečavali normalan razvoj Jugoslavije, te da je kralj Aleksandar morao da otvori širok front protiv raznih nacionalnih pokreta, kao i političara koji su neretko zaklonjeni iza nacionalnog, gledali sopstveni interes.

Fotografije kojima je dokumentovana priča Draškovića i Šotre pokazuju kako je narod u nekadašnjim jugoslovenskim republikama spontano bez ikakve velike organizacije, autobusa i sendviča sa oduševljenjem dočekivao kralja Aleksandra I Karađorđevića.