Hit fotke: Stepinac na ručku sa knezom i Aleksandar u čamcu

Video 25. mar. 202120:59 > 29. mar. 2021 17:50
Podeli:

Retke i nikad viđene fotografije iz objektiva stranih i domaćih fotografa bacaju novo svetlo na površno gledanje određenih istorijskih ličnosti i događaja.

POGLEDAJTE JOŠ

Postoji stara priča da se istorija ponavlja što najbolje možemo da vidimo kroz zaista retko viđenu fotografiju kralja Aleksandra u čamcu sa stanovnicima Obrenovca tokom velike poplave koja je pogodila ovaj grad 1924. godine. Ne treba da napominjemo da je isti grad na sličan način stradao u maju 2014. godine.

1906. godine su lokalne seoske starešine iz Dalmacije stale pred foto-aparat nepoznatog autora koji je zabeležio važan istorijski dokument za taj kraj i narodnu nošnju iz tog vremena.

Kako su izgledale sarajevske ulice pre i posle atentata na Franca Ferdinanda,  zašto su se na Solunskom frontu nosile gas maske, gde je prvobitno stajao fenomenalni rad Ivana Meštrovića, spomenik Grgura Ninskog i šta se to dogodilo u Kaknju 1934. godine.

Interesantno je da dok su Josip Broz i Moša Pijade boravili u zatvoru u Lepoglavi, kralj Aleksandar I Karađorđević pozdravljao okupljene građane Beograda sa prozora dvora.

Prepune centralne ulice Beograda zbog otkrivanja spomenika, prepune plaže Opatije 1930. godine, jugoslovenski predstavnik na centralnom Vimbldona tridesetih godina prošlog veka i brojne druge fotografije nastale uglavnom u vremenu između dva svetska rata.

Mnogi ljudi ne znaju da je knez Pavle 1940. godine dočekan uz najviše počasti u Zagrebu, a iz tog perioda donosimo fotografiju sa svečanog ručka u gradskoj kući, gde jedan do drugog sede uz apsolutno uvažavanje neretko različitih stavova vodeći hrvatski političar Vladko Maček, kardinal Alojzije Stepinac i knez Pavle Karađorđević.

Više fotografija i opisa događaja pogledajte u našem videu.

 

 

 

Komentari

Vaš komentar