Asad novi stari predsedik Sirije, slavlje na ulicama Damaska

Video 28. maj. 202110:39 > 17:09
Podeli:

Bašar Al Asad ponovo je velikom većinom glasova izabran za predsednika Sirije i na tom mestu će biti u narednom sedmogodišnjem mandatu.

U ratom zahvaćenoj i opustošenoj zemlji, zapad i opozicioni političari su same izbore ocenili kao nelegitimne i nameštene.

Uprkos svemu iz izborne komisije stižu uveravanja da je Asadova pobeda na izborima, na kojima je 18 miliona birača imalo pravo glasa, čista kao suza.

Ali u zemlji opustošenoj desetogodišnjim sukobom, područja pod kontrolom pobunjenika ili trupa pod vođstvom Kurda nisu ni organizovala glasanje, a najmanje 8 miliona, uglavnom raseljenih, živi u tim oblastima na severozapadu i severoistoku Sirije.

Američki i evropski zvaničnici takođe su doveli u pitanje legitimnost izbora, rekavši da su prekršene rezolucije UN-a i da nije bilo nikakvog međunarodnog nadzora.

Bašar Al Asad je sakupio 95,1% glasova pošto je bio suočen sa simboličnom konkurencijom dva kandidata – bivšeg ministra i jednog bivšeg opozicionog lidera.

Ekonomska kriza se pogoršava svakim danom u zemlji u kojoj preko 80% stanovništva živi ispod granice siromaštva, a lokalna valuta je u slobodnom padu.

Komentari

Vaš komentar