Foto: EPA-EFE/LAURENT DARBELLAY

Srbin (44) i Holanđanin (41) srpskog porekla, koji su u Švajcarskoj označeni kao pripadnici pljačkaške grupe Pink Panter, osuđeni su pred švajcarskim sudom na 19 i 17 godina i osam meseci zatvora zbog ubistva bivšeg gradonačelnika i loklanog političara 2010. godine.

Ovaj zločin dugo je bio obavijen velom misterije ali je 2011. godine istraga navela policiju da identifikuje Srbina koji je tada bio u zatvoru u inostranstvu. Uhapšen je u Švajcarskoj 2017. godine. Dva meseca kasnije, u Francuskoj je uhapšen i Holanđanin srpskog porekla u okviru koordinisane akcije i izručen je Švajcarskoj.

Okružni sud je osudio Srbina na 19, a 41-godišnjeg Holanđanina na 17 godina zatvora. Obojica su već bili u pritvoru. Portal cdt.ch prenosi da je sud u velikoj meri sledio argumente tužioca koji je zatražio kaznu zatvora od 20 godina. Odbrana je, sa druge strane, tražila oslobađajuću presudu usled nedostatka dokaza.

Mozak pljačke, 67-godišnji Srbin, koji nije učestvovao u premlaćivanju političara, osuđen je na četiri godine i sedam meseci zatvora. On se navodi i kao pomagač prilikom bekstva.

Kako je navedeno u optužnici, Srbin i Holanđanin srpskog porekla vezali su 71-godišnjaka i nasilnim i oštrim predmetima ga udarili najmanje osam puta. Žrtva je zadobila teške povrede i umrla je četiri meseca kasnije u bolnici.

Obojica optuženih, koji su ranije osuđivani u Francuskoj, tokom suđenja nisu davali izjave niti su u bilo kom trenutku priznali krivična dela koja im se stavljaju na teret. Prema rečima tužioca, nadali su se da će u kući ubijenog pronaći dragocenosti i milione franaka, ali su otišli bez plena.

Na licu mesta istražitelji su pronašli šal sa DNK tragovima Srbina. Isti DNK profil pronađen je i na kablovima koje su koristili za vezivanje žrtve. Pronađen je i veliki broj tragova od Holanđanina. On je izjavio da u vreme zločina nije bio u Švajcarskoj.

U procesu se pojavio i zaštićeni svedok koji je, putem video-linka, ispričao da im je nekoliko puta bio pratnja na putu iz Srbije u Švajcarsku i da su mu govorili o zločinu počinjenom u Mecerlenu.

Dvojica muškaraca takođe su opljačkala zlataru u Vitingenu 2010. godine i pobegli su sa plenom vrednim 850.000 franaka. Vlasniku zlatare je prećeno pištolje, a lopovi su ga vezali.

Suđenje se odvijalo tokom tri dana, krajem maja i početkom juna, na tajnoj lokaciji kako bi se osigurala bezbednost svih učesnika u postupku. Javnost je bila isključena, a predstavnici medija mogli su da prate suđenje putem video-linka.

Na ovu presudu i dalje je moguće uložiti žalbu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar