Foto: REUTERS/Vasily Fedosenko

Zvaničnici osudili brutalnu upotrebu sile protiv demonstranata koji protestuju nezadovoljni rezultatima izbora u Belorusiji i pozvali na hitan sastanak Evropske unije.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki pozvao je čelnike Evropske komisije i Evropskog veća da održe vanredni samit Evropske unije posvećen situaciji u Belorusiji.

Pariz i London pozvali su vlast Belorusije na najveću moguću uzdržanost od primene sile protiv demonstranata.koji protestuju posle predsedničkih izbora.

„Sa zabrinutošću posmatramo nasilje primenjeno prema beloruskim gradjanima koji su izašli da demonstriraju posle zatvaranja birališta i pozivamo na najveću uzdržanost“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Velika Britanija je ukazala na „ozbiljne neregularnosti“, a nasilje i pokušaje beloruskih vlasti da uguše demonstracije ocenila kao „potpuno neprihvatljivo“.

Oglasila se i Bela kuća, koja je pozvala vladu da poštuje pravo na mirno okupljanje, te da se uzdrži od upotrebe sile.

„Zastrašivanje opozicionih kandidata i pritvaranje mirnih demonstranata i novinara stavilo je mrlju na izborni proces“, izjavila je portparolka Bele kuće Kejli Makinani.

Podsetimo, u više od 20 gradova Belorusije sinoć su izbili protesti nezadovoljnih građana rezultatima izbora na kojima je pobedu odneo Aleksandar Lukašenko sa preko 80 odsto osvojenih glasova.

Policija je tom prilikom upotrebila vodene topove, šok bombe, suzavac i gumene metke protiv demonstranata.

Najmanje jedna osoba je poginula nakon što su je udarila policijska kola, a desetine je povređeno u sukobima policije i demonstranata.

Protesti su nastavljeni i danas, a policija nastavlja sa brutalnom upotrebom sile.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar