Foto: Stringer / TASS / Profimedia

Veliki broj migranata došao je iz u Belorusiju kako bi pokušali da pređu granicu prema Poljskoj ili Litvaniji kako bi ušli na teritoriju EU. Cilj im je da dođu u Zapadnu Evropu, a svi traže bolje život. Ova situacija je izvavala haos na granici sa Belorusijom koji traje već danima, a Moskov tajms u svom tekstu predstavlja grupu ljudi iz Iraka koji su se ukrcali na avion za Minsk, nadajući se da će promeniti svoje živote.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ovo je naša srećna karta, idemo u Evropu“, rekao je Zoran (18) umotan u debeli zimski kaput koji je sa tri velike torbe čekao da se ukrca na let za Belorusiju kojim upravlja Belavioa, nacionalna avio-kompanija te zemlje. Dva dana kasnije, Belavija je saopštila da više neće dozvoliti državljanima Iraka, Sirije ili Jemena da lete iz Turske za Belorusiju.

Zoran je već putovao iz svog rodnog grada na severu Iraka, prvo autobusuom, a zatim avionom iz Erbila glavnog grada iračkog Kurdistana, prenosi Moskov tajms.

Kao i hiljade drugih migranata sa Bliskog istoka, koji su prošli podmuklo putovanje do belorusko-poljske granice, poslednjih nedelja, on je odlučan da stigne do EU i spreman je da se suoči sa uslovima smrzavanja u improvizovanim šumskim kampovima u blizini ograde koja razdvaja dve zemlje.

„Nemam izbora, život je opasan i beznadežan u Iraku“, Spreman sa za prelaz“, rekao je on.

EU otužuje beloruskog presednika Aleksandra Lukašenka da je namerno ogranizovao rastuću graničnu krizu, nemamišvi migrante u njegovu zemlju kako bi prešli granicu i išli u Poljsku i Litvaniju koje su članice EU. Kao razlog navode, da je Lukašenko to uradio u znak odmazde zbog sankcija koje mu je EU već uvela.

Za Minsk iz Istanbula dnevno je stizalo po tri leta, a obavljali su ih Belavia i Turkiš Erlajnz. Samim Belorusima je zabranjeno da napuštaju zemlju zbog propisa o koronavirusu. Poljska je kritikovala Tursku zbog držanja otvorenog koridora između Istanbula i Minska i pomaganja Belorusiji da dovede hiljade izbeglica na svoju granicu.

Moskov tajms ističe da su mnogi migranti na ovom letu za Minsk imali nejasne planove kako će stići do granice sa Poljskom, a kamoli do Evrope.

„Idemo sutra ili prekosutra, možda čak i večeras“, rekao je Afron (16), i dodao da putuje sam uz blagoslov roditelja.

Kada su ga pitali kako planira do dođe do granice, on je samo pokazao na svoje noge.

„Prijatelju moj, jak sam“, rekao je.

Foto: Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS

Kada je avion bio pun, Nzar (24), nastavnik matematike iz iračkog Kurdistana, izvadio je telefon i poslao selfije prijateljima i porodici. Rekao je da pokušava da stigne u Nemačku kako bi se ponovo povezao sa svojom devojkom i dvojicom braće koji su dobili azil u Berlinu tokom evropske migrantske krize 2015. godine.

U to vreme je išao od Turske do Nemačke ali mu je odbijen azil pa je deportovan nazad u Irak. Sada se nada da će mu let za Belorusiju pružiti novu priliku da vidi najmilije.

„Odrekao sam se svega što imam da bih ih ponovo video. Idem i ne vraćam se. Kampovaću cele zima ako budem morao“, rekao je on.

Foto: Leonid Shcheglov/BelTA via AP

Za mnogo je putovanje u Belorusiju bilo skupo, pa su iskoristili životnu ušteđevinu da krenu na put.

Nzar je rekao da je platio posredniku u Iraku 2000 dolara za jednonedeljnu belorusku turističu vizu koju je ponosno pokazao. On mu je takođe tražio dodatnih 600 dolara za hotelsku sobu.

Drugi su iskoristili mnoge beloruske turističke agencije koje su se nadavno pojavile u brojnim gradovima širom Bliskog istoka.

„Bilo je izauzetno lako dobiti vizu, za manje od nedelju dana. Ako imate nešto novca“, rekao je Nzar.

Poljska Belorusija migranti
Migranti na granici Poljske i Belorusije Foto: EPA-EFE/LEONID SCHEGLOV

Ženska članica posade avio-kompanije Belavija je rekla da je primetila da sve više građana Sirije i Iraka putuje za Minsk. Dodaje da je javna tajna da avio-kompanija prevozi „turiste“ koji planiraju da pređu granicu prema EU.

„Već mesecima letimo sa izbeglicama… Svi znaju šta radimo. Svi gledamo vesti“, rekla je ona.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare