Zlatni grad, Egipat
Zlatni grad, Egipat Foto: REUTERS/Amr Abdallah Dalsh

Egipatski arheolog Zahi Havas je izneo nove informacije o gradu koji je nedavno pronađen u južnoj provinciji Luksor i istakao da je to "najveće otrkiće još od 1922.".

POGLEDAJTE JOŠ:

Havas je naveo da su arheolozi pronašli kuće od opeke, predmete i alat iz vremena faraona na lokalitetu izgubljenog grada starog oko 3.000 godina. Grad potiče iz vremena Amenhotepa Trećeg, faraona iz 18. dinastije čija vladavina se smatra zlatnim dobom drevnog Egipta.

„Izgubljeni grad je zaista veliki. Otkriveni zapisi kažu da se grad zvao Blistavi Aton“, rekao je Havas novinarima.

Aton je u staroegipatskoj religiji predstavljao sunčev disk.

Iskopavanja u tom području su počela prošle godine, a predmet potrage je bio posmrtni hram dečaka-faraona Tutankamona. Ipak, za samo nekoliko nedelja su pronašli građevine od opeke, koje su se pokazale kao deo dobro očuvanog grada.

Kako je navedeno, nađene su gradske zidine, pa čak i prostorije pune peći, grnčarije i svakodnevnih kuhinjskih predmeta. Tu se takođe nalaze i ljudski ostaci.

Zahi Hawass Center for Egyptology and High Council of Antiquities Joint Mission/Handout via REUTERS

Prema Havasovim rečima, otkrivena su tri veća dela grada – administrativni, stambeni i proizvodni.

On je naveo da veruje da je taj grad „najvažnije otkriće“ još od 1922, kada je u Dolini kraljeva u Luksoru pronađena skoro netaknuta Tutankamonova grobnica.

Ostaci „Blistavog Atona“ se nalaze između hrama faraona Ramzesa Trećeg i kolosalnih statua Amenhotepa Trećeg na zapadnoj obali Nila u Luksoru. Grad je korišćen i u vreme Amenhotepovog unuka Tutankamona, kao i njegovog naslednika, kralja Aja.

Zahi Hawass Center for Egyptology and High Council of Antiquities Joint Mission/Handout via REUTERS

Neke od opeka na lokalitetu nose lični pečat faraona.

Amenhotep Treći je vladao starim Egiptom od 1391. do 1353. pre nove ere i u njegovo vreme su izgrađeni glavni delovi hramova u Luksoru i Karnaku.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar